Meštani Pakovraća ne daju imanja: Iz kuća ne izlazimo dok ne budemo u celosti isplaćeni

11
580
Arhivski snimak; foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

ČAČAK – Meštani Pakovraća, čije se kuće i imanja nalaze na deonici auto-puta Preljina – Požega čekali su u petak, kako kažu, nadležne iz grada Čačka i JP “Putevi Srbije“ da pokušaju da ih isele sa svojih ognjišta.

Petnaest domaćinstava u ovom selu treba da se iseli iz svojih domova, ali je veliki broj ljudi kojima se oduzima zemlja.

Meštani kažu da je država morala prvo da isplati eksproprisanu zemlju, raseli žitelje, pa tek da krene u izgradnju brze saobraćajnice.

Iako je najavljeno da bi deonica autoputa od Pakovraća do Požege mogla da bude završena do kraja godine, to je teško izvodljivo. Više je faktora koji utiču na sam proces gradnje, ali jedan koji već neko vreme stopira gradnju autoputa jesu nerešeni odnosi u selu Pakovraće.

Naime, nekoliko meštana odbija da se iseli jer su nezadovoljni cenama koje su im ponuđene za objekte i imanja. Već nekoliko dana se okupljaju kako bi sprečili izvršitelje i policiju da ih isele iz domova.

Milojko Ćosić iz Pakovraće, čija kuća se nalazi nadomak novog tunela koji će biti izgrađen, kaže da je u tom mestu nemoguće živeti. On dodaje da eksproprijacija, isplata meštana i njihova iseljenja nisu urađeni na vreme i da se sa papirologijom kasnilo.

Jednostavno mene su ostavili za sam kraj. Sudski proces traje već godinu i po dana jer nismo bili zadovoljni cenama. Što se tiče stambenog dela kuća, oko 380 do 400 evra je bilo po kvadratu kuće. A što se tiče cene zemlje, kod mene 50 dinara po kvadratu zemlje, odnosno ar zemlje 43 evra – rekao je Ćosić i dodaje da mu je ukupno za kuću, pomoćne objekte i celo imanje ponuđeno oko 90.000 evra.

Lokalnim vlastima poručio je da mu umesto njegovog imanja kupe 1,5 hektar zemlje iste klase u selu, sa prilaznim putem, i naprave stambeni objekat iste kvadrature, a da njemu novac ne treba.

Mi smo prinuđeni, iz kuća nećemo izaći dok nam ne budu isplatili u celosti i građevinske objekte, i zemljište i biljne kulture. To je sve naše. A ne samo građevinske objekte da nam isplate, da nas isele, pa posle da se teramo godinama za biljne kulture i zemlju – poručio je Ćosić.

Dodaje da je porodicu iselio iz kuće pre dve godine jer od miniranja zemljišta zbog gradnje tunela nije moglo da se živi, a sada živi bez vode.

Izvor: N1

Prethodni članakKnjige iz Gradske biblioteke na vašem kućnom pragu
Sledeći članakČačani nastavljaju sa uspešnim nastupima na Sportskim igrama mladih

11 KOMENTARA

  1. Kakva otimačina. Oni bi hteli da im se zlatom plati đedovina koju mnogo vole. Ali pare, pare vole najviše na svetu. Dokazali su 100 puta. A ovi komentatori su posebna priča.

  2. Bando,botu naprednjački,pa čačanska sudija,porodicama nasilno otima nepokretnu imovinu,koja je kilometrima udaljena od trase autoputa,bahata sudija poništava zakonska rešenja stara 40 godina,i tu imovinu,preprodaje ili poklanja lokalnom kriminalcu,gde to postoji na svetu,da se pljačka legalizuje…

    • Laz, njih 10 oce realne cene za svoja imanja a ne da vasim tajkunima koji su pokupovali parcele se placaju mnogo al mnogo vece cene za zemljiste.

  3. Ne može ništa planirano da se ostvari zbog zadrtih seljaka. A da su negde u Nemačkoj, Italiji ili bilo gde na zapadu pa da se pravi nešto od državnog značaja niko ih ne bi ni pitao. Ovde treba da se tetošu,maze,paze. Užas smo od naroda.

  4. Vucic obecao gradjanstvu da ce za Svetog Nikolu 2021 godine svecano otvoriti tu dzadu i posle otici na slavu kod tate i mame.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here