Mihajlović: Žene ćute zbog stida, straha i sramote

0
55
Zorana Mihajlović; foto: RINA

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže smo gotovo svakodnevno svedoci koliko je nasilje nad ženama i devojčicama prisutno u društvu u najrazličitijim oblicima.

Od fizičkog, preko seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, do psihičkog i ekonomskog nasilja, navela je ona.

Stid, sramota, strah od osude okoline, bespomoćnost, strah za sopstvenu i egzistenciju svoje dece često razlozi zašto žene ćute. I umesto da ih svi zajedno ohrabrimo i poručimo da nisu same i da postoje institucije i pojedinci koji će ih razumeti i koji će ih zaštititi, mi slušamo osude žena koje su se osmelile da prijave nasilje. Shvatite, odgovornost za nasilje isključivo je na nasilniku. Uloga medija je veoma važna u ovom procesu, da edukujemo društvo i menjamo razmišljanja, da postanemo svesni koliko je nasilja prisutno i koliko šteti ženama, ali i zajednici u celini – navodi Mihajlovićeva.

Kada žene i devojke odluče da prijave rodno zasnovano nasilje, trebalo bi da im budemo podrška, a ne da ih pitamo zašto nisu prijavile odmah, rekla je ona.

Jako je važno, kada govorimo o rodno zasnovanom nasilju, da ne osudjujemo žene i devojke i postavljamo im pitanja zašto niste prijavile do sada, šta ste čekale. Kad god se odluče da prijave, trebalo bi da im svi budemo podrška – rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država je uradila mnogo na polju rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nada ženama, ali da mora još da se radi.

Unapredili smo zakone i strategije, radimo sa policijskim službenicima, zaposlenima u pravosudju, zdravstvu i socijalnim ustanovama, koji su prošli obuku i imaju pravilnike kako da postupaju u slučajevima nasilja, koji su posebno osetljivi. U odnosu na to kako je bilo, mnogo je bolje, u odnosu na ono što želimo, mora još da se radi – navodi ona.

Mihajlović je dodala i da s jedne strane postoji zakonodavni okvir, ali da sa druge strane svi moraju više da rade na borbi protiv stereotipa i predrasuda.

Analize, prema njenim rečima, pokazuju da svaka treća žena trpi neki vid nasilja, koje nije samo fizičko, nego je još učestalije psihičko nasilje.

Moramo da se borimo protiv stereotipa, jer ovo nije pitanje kulture i običaja, kao što ni dečji brakovi u romskoj zajednici nisu običaj. Moja poruka svim ženama je – niste same. Znam da je proces mukotrpan, ali postoji mnogo mogućnosti da se iz tog pakla izadje – rekla je Mihajlović.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakBrnabić: Pomoći ćemo vlasnicima imanja na trasi auto-puta koji tvrde da su oštećeni
Sledeći članakViše od milion mladih prijavilo se za državnu pomoć od 100 evra, evo kada počinje isplata

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here