Milanovčanka spremna za “Trku divova“ na Alpima, ultramaraton od 356 kilometara

0
747

GORNJI MILANOVAC – Gornjomilanovčanka Jelena Filipović uskoro odlazi na Alpe, gde će se od 8. do 14. septembra takmičiti u “Trci divova”, najdužoj i najtežoj trci na svetu.

Filipović je profesor engleskog jezika i književnosti, prvakinja Srbije u kik boksu 2005. i učesnica na više od 40 ultramaratona.

“Trka divova” je duga 356 kilimetara sa 27.000 metara uspona na tromeđi Italije, Francuske i Švajcarske. Traje 150 sati, odnosno nešto više od šest dana.

Pripreme su bile teške, naporne, radila sam i na Durmitoru i prethodne trke su bile uspešne. Nikada ne možeš da budeš siguran da li si spreman za nešto što nikada nisu probao. Nikada nisam išla na neke tako duge trke, a nikada nisam bila i u Alpimado sada. Kažu da je teren težak, posebno poslednjih 100 od 356 kilometara, da počinju halucinacije od nespavanja. To do sada nikada nisam imala, pa da probam i to – rekla je Filipović.

Kaže da joj je ova trka značajna, jer do sada nije imala prilike da učestvuje. Nada se i da će trku završiti pre predviđenog roka.

Odavno sam odavno želela da učestvujem na nekim trkama poput ‘Trke oko Mon Blana’ ili na ovoj trci divova. Još imam nekih trka u planu, ali treba znati da oprema i logistika zahtevaju dosta novca. Onda se pojavio Dalibor Daničić iz Ultra Trkača Srbija, koji mi je dao vetar u leđa da i ja mogu da trčim tako nešto – istakla je Filipović.

Prema njenim rečima, imperativ nije pobeda, nego bolja zajednica.

Što u ovom slučaju, meni, kao prosvetnom radniku, mnogo znači, jer mogu deci da pokažem da nije sve u profesionalnom sportu i u novcu, već da treba živeti sport. Rezultati naši ne pokazuju da smo mi bolji od nekoga, nego da možete i vi isto kao i mi, samo kada bi ste hteli, jer ko sme taj i može – rekla je ona.

Na putu do Alpa, Jeleni su pomogli brojni sponzori iz Gornjeg Milanovca i Čačka, poput GM Converting, Kafe Kraljica, Proletera, S-groupe, Spektra, DAM 82, MASS-a, RP, Napoli picerije, SUN travela i Dunav osiguranje.

Ovog puta se zahvaljujem milanovačkim i čačanskim firmama. Većina nji mi je odgovorila na mejl, što mi je veoma bitno, pa iako nije bilo finansijske pomoći bilo je onih koji su mi poželeli barem sreću. I to mi je bitno, nije samo novac primaran u svemu ovome, već da imate osećaj da je neko iza vas i da vas podržava pa makar i na ne finansijski način – rekla je Filipović.

Jelena će i na ovoj trci predstavljati Gornji Milanovac i Srbiju, ali neke veće institucije nisu prepoznale njen cilj i nisu se uključile u pružanju podrške.

Mogu da se zahvalim Opštini Gornji Milanovac što mi je pokazala da ja definitvno ne mogu da računam na njihovu podršku, jer dva puta sam im pisala mejl i nisam dobila ni slovo kao odgovor. Pa, barem, da mi požele sreću. Mogli su da odgovore ‘želimo vam sreću, nemamo novca u budžetu za vas ili niste dovoljno interesantni, ni inspirativni za saradnju’. Zahvaljujem se što su mi pokazali da ja, ipak, ne mogu računati na njihovu podršku i pomoć – naglasila je Filipović.

U planu je i snimanje dokumentanog filma na temu kako neki obični ljudi mogu da prevaziđu svoje sopstvene granice i da istrče 356 kilometara na velikim visinama.

Izvor: MNA

Prethodni članakUhapšeno devet osoba zbog nasilničkog ponašanja na auto-putu „Miloš Veliki“
Sledeći članakU Ovčar Banji punkt za iznajmljivanje mauntin bajkova, pri kraju obeležavanje transverzale za planinare

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here