Ministarka Grujičić najavila koje će stomatološke usluge biti besplatne u domovima zdravlja

8
1751
Foto: Pixabay

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da će besplatna stomatološka usluga podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama.

Međutim, kako je rekla ministarka, to neće podrazumevati i ugrađivanje implanta.

Ona je za Tanjug rekla da se mora promeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o osiguranju i Pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti, kako bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.

O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Velika zahvalnost mojim kolegama sa stomatoloških fakulteta i velika zahvalnost članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju – rekla je Grujičić.

Ministarka kaže da je u planu da se i privatna stomatološka praksa uvuče u sistem, ali dodaje da je neophodno prvo prikupiti tačne podatke šta oni rade kako bi se imao uvid u bolesti i intervencije.

Govoreći o dodatnim prioritetima na kojima će Ministarstvo zdravlja raditi u narednom periodu, Grujičić je navela da se trenutno radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima, sa ciljem da lekar ide ka pacijentu, a ne ide da pacijent dolazi lekaru.

Moramo razviti primarnu zdravstvenu zaštitu, velika molba mojim mlađim kolegama da se odluče za primarnu zdravstvenu zaštitu, jer moramo promeniti i način specijalizacije lekara opšte prakse. Oni moraju biti obučeni da rade sa ultrazvukom, sa rengenom, moraju da budu obučeni za rad sa mašinama za biohemiju, zato što se iz kapi krvi može dobiti 20 analiza, kao i EKG-om – naglasila je ona i dodala ukoliko se lekar opšte prakse dobro opremi, on može završiti 85 odsto posla.

Prema njenim rečima, na mestima gde je veliki broj sela, a mali broj ljudi, Ministarstvo će ići na uvođenje pokretnih ambulanti kako bi se obišli svi stariji ljudi i kako bi im bila pružena zdravstvena pomoć.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPočela rekonstrukcija mosta na Pridvoričkom putu i sanacija klizišta u zoni mosta
Sledeći članakKobna četvrta četvrtina, juniori Borca poraženi na startu ABA turnira

8 KOMENTARA

  1. Ne postoji besplatno usluge će plaćati SIZ od našeg novca. Obećanja Ministarke su bila da će srediti Domove zdravlja odvojiti privatnu i državnu službu da lekari rade samo u jednoj. Videćemo šta će uraditi. Valjda će na kraju mandata dati izvestaj

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here