Ministarka Matić: Doći će do rasta cene naftnih derivata, cene osnovnih namirnica ostaju nepromenjive

4
543

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, a da će morati da dođe do izvesne korekcije cene naftnih derivata.

Razlog je, rekla je za Tanjug, jer su zbog rasta cene sirove nafte veleprodajne cene derivata već prevazišle postojeće maloprodajne.

Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i njihove cene će ostati stabilni i ovakvi kakvi su sad. Kada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati – kazala je Matićeva.

Podsetila je da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS-om o novoj zaštitnoj ceni derivata.

Svi smo bili svesni i prilikom donošenja prve Uredbe da su veliki poremećaji na berzi i da se cena nafte iz dana u dan menja. Sada je veleprodajna cena u nekim slučajevima premašila maloprodajnu cenu, pa dolazi do pojave negativne marže. Kao država smo svesni toga, tako da je neophodno da se koriguje ta cena i da razumemo prodavce, ali sa druge strane zaštitićemo tržište i obezbediti snabdevenost – rekla je ministarka trgovine.

Podsetila je da su NIS i ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdili da derivata ima dovoljno i naglasila da nema razloga za paniku i scene kakve smo videli na benzinskim stanicama.

Matićeva je istakla da će tržišna inspekcija i ubuduće odlučno sprečavati svaki pokušaj kršenja propisa i upozorila da oni koji se budu tako ponašali, rizikuju zabranu delatnosti.

Kada je reč osnovnim životnim namirnicama, tu ne očekujemo nikakve promene. Ta uredba o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica je već dugo na snazi i važi do maja. Neće biti nikakvih promena. Nema bojazni za snabdevenost našeg tržišta hranom, ima je dovoljno i cene će ostati stabilne – rekla je Matićeva.

Izvoz: Morava info

Prethodni članakNovo otopljenje tek od sredine marta, do tada veoma hladno za ovo doba godine
Sledeći članakKonačno: Jednocifren broj hospitalizovanih kovid pacijenata u čačanskoj bolnici

4 KOMENTARA

  1. Kako do rasta cene naftnih derevata kad ste pumpadzijama zabranili da povecavaju cene?! Smanjite ludacko visoke akcize na gorivo da narod i privreda mogu da disu ! Jer u regionu imamo najvece cene goriva !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here