Mladi Nove Srbije organizovali okrugli sto o političkoj krizi u državi

0
390

ČAČAK – Mladi Nove Srbije organizovali su okrugli sto na temu “Kako izaći iz političke krize“. Na okrugli sto su pozvane sve parlamentarne stranke vlasti i opozicije.

Svoje predstavnike su poslale Narodna stranka, Demokratska stranka Srbije, Srpsko-ruski pokret, Srpski pokret Dveri, Socijalistička partija Srbije i Stranka slobode i pravde.

Sastanak je održan u sedištu Nove Srbije u Beogradu i trajao je dva sata. Svi učesnici u diskusiji su podržali ovaj poziv na dijalog vlasti i opozicije. Većina je konstatovala da se nastave ovakvi susreti i razmena mišljenja o najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima. Otvarajući skup, Nadežda Stanimirović je posebno istakla

Svedoci smo evidentne političke krize u kome se nalazi ne samo politički sistem, već i društvo u celini. Najavljuju se događaji koji mogu da odrede sudbinu naših i budućih generacija, sudbinu naše Otadžbine. Pregovori o Kosovu i Metohiji, koji su ustvari pregovori o Srbiji su na velikoj prekretnici. Nekoliko godina se najavljuje promena Ustava Srbije. Vlada je formirala radnu grupu. Najavljivano je da ćemo u martu ove godine imati viziju tih promena. Ništa od toga ne vidimo „na stolu“ i sve su to razlozi za brigu, ali i dijalog. Zvanično, Srbija punih dvadeset godina nastupa sa nekritičkim, jednosmernim, gotovo mazohističkom vezivanju za Evropsku Uniju. Poslednjih meseci, od najodgovornijih komesara EU, smo dobili jasne poruke da, bar u sledećih deset godina nema ništa od našeg članstava u toj Uniji. Na kraju, na ulicama gradova širom Srbije, a pre svega u Beogradu, već pola godine imamo neprekidne građanske proteste, koji su sada zajednički sa velikim delom opozicije. Građani i stranke demonstriraju jer smatraju da je ugrožena demokratija, ljudska i građanska prava, da su mediji zatvoreni za drugačija mišljenja, da su radnici obespravljeni i poniženi, da se državna uprava odmetnula od naroda, da su izborni uslovi, izborna pravila i uopšte izborna atmosfera, takvi da nisu mogući fer i slobodni izbori… Postavlja se pitanje jesmo li mi deo iste nacije ? Jesmo li mi deo istog naroda ? Na kraju, jesmo li mi stvarno stranke koje veruju u višepartijski demokratski poredak – upitala je Stanimirović.

Aleksandar Aleksić je izneo više konkretnih predloga o tome kako da se prevaziđe postojeća, evidentna, politička kriza.

Mi iz Nove Srbije predlažemo da se dogovorom i saglasjem utvrde odgovori na sva pitanja koja su od životnog značaja za srpski narod, građane Srbije i državu Srbiju. Zato, predlažemo da se odmah, bez odlaganja i bez bilo kakvih uslova, uspostavi okrugli sto vlasti i opozicije. Mnogi se slažu da nam je potreban dijalog, ali svojim uslovljavanjima sve čine da do tog dijaloga ne dođe.cPodsećam, svaka vlast kvari, a apsolutna vlas kvari apsolutno! Predlažemo da se na okruglom stolu usvoji predlog novih zakona: o izborima, o finansiranju političkih stranaka, o biračkom spisku, političkim strankama, o teritorijalnoj podeli Srbije, o lokalnoj samoupravi… Sve oe zakone da usvoji postojeća Skupština – naglasio je Aleksić.

Ucesnici su se razišli u srdačnoj atmosferi i svi pozvali na dalju saradnju.

Izvor: Info služba Nove Srbije

Prethodni članakCrni bilans sudara u Mojsinju: Majka odmah poginula, sin podlegao povredama
Sledeći članakArsić: Sjajna atmosfera, naterali smo Zvezdu da pruži maksimum

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here