Muke porodice Joković iz Lučana: Isterani iz kuće zbog duga od 4.000 evra!

2
2330
Godinu dana u borbi za pravdu: Zorica Joković

LUČANI – Više od godinu dana traje agonija četvoročlane porodice Joković (Milojko, Zorica i njihova dva sina – Dejan i Dušan) iz Lučana, koji su u jednom danu, za samo par sati, iz svog doma izbačeni na ulicu, a kuća je, zbog duga prema banci, prodata za svega 4.000 evra.

Zorica Joković mesecima obija pragove svih nadležnih institucija, kako opštinskih tako i republičkih, pokušavajući da dokaže kako su na protivzakonit način ostali bez krova nad glavom, i, kako kaže, da spreči novu vlasnicu njihove kuće da svu imovinu prevede na sebe, a sve sa ciljem da je dalje preproda.

Jokovići su, posle godina teškog podstanarskog života, 2007. godine rešili da podignu kredit i da kupe kuću u Lučanima, koja je vredela 17.500 evra, zajedno sa oko osam ari placa. Deo od 7.000 evra, koje su dobili od nasledstva, su dali kao kaparu, a ostatak je trebalo da uzmu od banke. Banka im je, pod neverovatnim uslovima, “izašla u susret” i isplatila tadašnjem vlasniku kuće oko 9.180 evra, a kredit je trebalo da isplate do 2027. godine.

Morali smo da banci uplatimo depozit od 2.000 evra, pa je i muž morao da se kreditno zaduži, a trebalo je da obezbedimo i dva žiranta. Plaćali smo rate kredita redovno, sve dok nismo ostali bez posla i kada se naš stariji sin razboleo, imao je psihičke probleme. Tada smo, priznajem, počeli da kasnimo sa ratama, ali se uvek plaćalo, čak i od žiranata, kojima smo mi vraćali. Iako je rata trebalo da bude fiksna, ona je stalno rasla, pa je na kraju bila skoro duplo viša od startne. Tako je išlo sve do prošle godine. Napominjem da smo isplatili veći deo kredita, te da je ostao dug od oko 4.000 evra – rekla je Zorica za “Večernje novosti“.

Porodica iz Lučana sasvim slučajno je saznala da je njihova kuća oglašena za prodaju, odnosno niko ih o tome nije zvanično nije obavestio. Bili su potpuno sluđeni kada su ih u avgustu prošle godine iznenadili sudski izvšitelji sa rešenjem o iseljenju. Kuća i okućnica su prodati izvesnoj S. V. iz Lučana za svega oko 4.000 evra, odnosno za dug koji je trebalo banci da vrate do 2027. godine!

Nas su odveli u policiju dok su oni razvalili vrata i naše stvari izbacili napolje. Rešenje o izvršenju potpisao je naš sin, a moj potpis je falsifikovan. Zbog bahatosti, brojnih neregularnosti i nezakonitosti tužićemo banku, ali i sudskog izvršitelja. Ovde je najviše zakazao Osnovni sud u Ivanjici, jer je dopustio da se sve ovako odradi – priča Zorica.

Nesreća ove porodice nije stala ni pošto su ostali bez doma. Naime, kako tvrde, žena, koja je kupila njihovu kuću (inače, po njihovim rečima, šestu nekretninu koju kupuje na “dobošu”), sada pokušava da i objekat i celokupno imanje prevede na svoje ime.

Iako sam u katastarskim knjigama ja i dalje upisana kao vlasnica dela kuće i placa, ona bez ikakvih problema obavlja radove na objektui na imanju. Zato sam se žalila Katastru i oni su mi odgovorili da je moja žalba osnovana. I pored toga, ona nastavlja dalje i pokušava ekspresno da celokupno imanje prevede na sebe, kako bi prodala nekretninu. Pitam se hoće li neko u ovoj državi stati na put ovom bezakonju? Ima li pravde? – pita se očajna žena.

Jokovići su se za pomoć obraćali predsedniku države Aleksandru Vučiću, Ministasrtvu pravde, Opštini, ali, za sada, još niko nije reagovao, pa su rešili da tuže i banku, kao i nadležne inspekcije koje su dozvolile nelegalnu gradnju.

Zahvaljujući dobrim ljudima, koji su im izašli u susret, Jokovići su se privremeno smestili u kuću njihovih prijatelja u Dljinu, lučanskom naselju koje je više puta plavljeno. Žive u teškim uslovima, Milojko i stariji sin se ne libe nijednog posla, ali, navode, da neće odustati dok pravda ne bude zadovoljena.

Izvor. Večernje novosti, V. Ilić

Prethodni članakOvčar Banja treći put okuplja najbolje penjače regiona
Sledeći članakRogaška nemoćna kraj Morave (FOTO)

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here