Ovčar Banja treći put okuplja najbolje penjače regiona

0
321

ČAČAK – Prvo kolo otvorenog Slovenačko-hrvatsko-srpskog kupa 2019. u draj tulingu, kao simulaciji penjanja na ledu, biće održano u Ovčar Banji u subotu 2. novembra, u organizaciji Komisije za draj tuling i takmičarsko penjanje na ledu Planinarskog saveza Srbije i KES Armadillo.

Na Kupu će učestvovati penjači klubova iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a takmičiće se u disciplini težinsko penjanje na suvoj steni koja predstavlja najbolji prirodni simulator leda.
Penjanje na ledu i draj tuling, kao simulacija penjanja na ledu na suvoj steni i na veštačkim poligonima, predstavlja novi sport koji već je doživeo pravu ekspanziju u svetu, a očekuje se da postane olimpijska disciplina.

Komisija za draj tuling i takmičarsko penjanje u ledu formirana je u okviru Planinarskog saveza Srbije sa zadatkom da u skladu sa najnovijim dostignućima u ovom sportu počne razvoj ove discipline u Srbiji. Pod vođstvom predsednice Komisije za draj tuling i takmičarsko penjanje na ledu PSS Katarine Manovski okupili su se takmičari srpskih klubova koji su “probili led” i počeli razvoj gotovo izvesno buduće olimpijske discipline.

Prvi poligon za trening pronašao je na Kablaru instruktor alpinizma Petar Šunderić, predsednik KES Armadillo iz Čačka, a sledeći korak je bio priključenje regionalnom Slovenčko/hrvatskom Kupu i razvoj Slovenačko-hrvatsko-srpskog kupa u Ovčar Banji.

U martu 2016. uspešno je organizovano promotivno takmičenje u Ovčar Banji, nakon čega ukazano je poverenje srpskom timu da jedno kolo regionalne lige organizuje u Srbiji.

Prvi put Slovenačko-hrvatsko-srpski kup organizovan je 2017. godine, domaćini i organizatori, Planinarski savez Srbije i KES Armadillo iz Čačka, pohvaljeni su za odličnu organizaciju izuzetno uspešnog takmičenja.

U nastavku sezone naš tim osvaja ekipno prvo mesto u ovom regionalnom takmicenju. Učestvuje kao reprezentacija na dva kola Evropskog kupa, a Katrina Manovski učestvuje i na dva kola Svetskog kupa i čime su srpski predstavnici postali punopravni članovi ove atraktivne sportske discipline.

Nakon prošlogodišnje uspešne organizacije prvog kola Slovenačko-hrvatsko-srpskog kupa u Ovčar Banji, novo okupljanje zakazano je prvi vikend u novembru kako bi se odmerile snage u 2019. godini.

Izvor: Morava info

Prethodni članakIz destilerije ukradeno 2.000 litara rakije namenjene Putinu
Sledeći članakMuke porodice Joković iz Lučana: Isterani iz kuće zbog duga od 4.000 evra!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here