MUP objavio zvanična pravila za električne trotinete

7
727
Foto: Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije objavilo je na svom Instagram profilu sve nove obaveze vozača električnih trotineta, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Naime, vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kao što je Nova ekonomija ranije pisala, najpre je potrebno podneti zahtev za izdavanje nalepnice, koja košta 1.560 dinara, dok cena obrasca nalepnice koji se popunjava košta tačno 500 dinara.

Iz MUP-a podsećaju da se električni trotineti voze biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom. Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat, odnosno 50 ukoliko ima više od 18 godina.

Prilikom prelaska ulice vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa njega i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze.

Vozač električnog trotineta mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, a u uslovima smanjene vidljivosti i noću je u obavezi da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom.

Vozač je, kako je naveo MUP, u obavezi je da nosi zaštitnu biciklističku kacigu a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

Električnim trotinetom se ne može prevoziti više osoba. Nova ekonomija je već pisala da je vozačima zakonom zabranjeno i da dok voze ispuštaju volan iz ruku, sklanjaju noge sa oslonca (osim u slučaju kada vozilo nije u pokretu) i da se pridržavaju za drugo vozilo.

Podsećamo, zakonom je i propisano da vozač trotineta ne sme da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane vrste vozila koja isto vuče.

  • Vozač ne treba da dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, niti da upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje – navodi se u Zakonu.

Građani svoja „laka električna vozila“ (konkretno, električne trotinete) mogu registrovati do 15. juna, jer će od tog datuma samo ovi e-dvotočkaši moći da učestvuju u saobraćaju.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakSimović: Brojne nepravilnosti u izbornom procesu, ne napuštamo Gradsku upravu dok ne sačinimo zapisnik
Sledeći članakNova lica u kadetskom i juniorskom pogonu Borca

7 KOMENTARA

  1. A ko nema racun ide na tehnicki ???? Koji kosta 7000din.
    Druge zemlje podsticu razvoj elektricnog prevoza a nasi j.bu li j.bu sa nametima.

  2. Sada će veprine da jure decu na trotinetima a one male gnjide, pandurske i političarske sinove što se iživlavaju po ulicama sa motorima i kolima će da ljube u dupe. Al će da bude porazbijanih šoferšajbni…

  3. I ja sam istog misljenja. Nemamo mi nikakvu vozacku kulturu. Ja vec vidim da vozi ko stignem. Cak I deca.Tu ulogu igraju roditelji. Sta reci?

  4. Kakva pravila? Ta g…a ne treba izvoditi na ulice. Nista odvratnije ni opasnije za saobracaj nema og njih. Ja sam profesionalni vozac 4o god. Prosao sam celu evropu. Zato koristim svoje pravo da ovako komenratisem. Pogotovo zbog nasih ljudi koji ne postuju pravila saobracaja ni vozaca ni pesaka. Takvi smo. Zato oprez.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here