Muzej košarke u Čačku biće jedinstven u Evropi

11
1679

ČAČAK – Čačak će u oktobru sledeće godine dobiti Muzej košarke, zvanično je danas potvrđeno na konferenciji za novinare u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku. Biće smešten u zgradi Sokolane, a otvaranje će biti upriličeno 18. oktobra 2023. godine, u sklopu programa Čačak – prestonica kulture Srbije.

Muzej će se nalaziti u zgradi Sokolane

Muzej košarke zamišljen je kao prostor u kome će se prikazivati razvoj košarke u Srbiji, zatim Čačku, prikazati uspesi svih značajnih košarkaša iz Čačka, pri čemu će centralno mesto pripadati Radmilu Mišoviću, Draganu Kićanoviću i Željku Obradoviću. Poseban deo zamišljenog muzeja biće odvojen za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijem istaknutih košarkaša, animaciju publike, popularisanje košarke i izlaganje novopridošlih predmeta. Arhitektura postavke zamišljenog muzeja posetioce treba da asocira da su u košarkaškoj hali, čime će izloženi predmeti, fotografije i konstrukcije dobiti dodatna značenja.

Hroničar čačanske košarke dr Zoran Antonović otkrio je da će prvi eksponat u muzeju biti srebrna medalja sa juniorskog Evropskog prvenstva 1968. u španskom gradu Vigu, koju je doneo tadašnji mladi reprezentativac i košarkaš Borca Sadik Dida Zejnilović.

– Pre nekih 14,15 godina na mojim vratima se pojavio bivši košarkaš Dida Zejnilović i u jednom smotuljku mi doneo medalju i rekao mi – ja se nadam da kako si čuvao uspomene na sva naša igranja i na sve naše mladosti da ćeš uspeti da sačuvaš i ovu medalju – rekao je Antonović.

Srebrna medalja sa EP u Vigu 1968.

On je podsetio da je u toj juniorskoj reprezentativnoj ekipi igrao još jedan Čačanin, Dragan Đukić, a da je to prvenstvo bilo odskočna daska za kasnije velikane jugoslovenske košarke poput Ljubodraga Ducija Simonovića, Moku Slavnića, Damira Šolmana, Vinka Jelovca, Dragišu Vučinića…

Doktor Zoran Antonović poklonio je budućem Muzeju košarke i četiri zastavice košarkaških timova koji su u sezoni 1979/1980. igrali sa Borcem u evropskom Kupu Radivoja Koraća: Fluis (Belgija), ASPOA (Tur, Francuska), Antonini (Sijena, Italija) i Hapoel (Tel Aviv, Izrael). On je pozvao sve košarkaše i zaljubljenike u košarku da sve što bi bilo iole značajno ustupe budućem Muzeju košarke u Čačku.

Antonović je istakao da je ovo prvi put da je država dala nešto ovako krupno čačanskoj košarci.

Od Čačka se uvek uzimalo. Čačak je punio beogradske klubove igračima, a sada je država velikodušno stala iza ovog projekta i rešila da pomogne Čačku u ostvarivanju jedne ovako lepe ideje – istakao je on.

Kako se navodi u nacrtu projekta, Muzej košarke u Čačku treba da bude najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, uzor i model za druge muzeje u zemlji i regionu. Planirani muzej istovremeno treba da bude regionalni, nacionalni i lokalni kulturni centar, nezaobilazno i omiljeno odredište za građane Čačka i susednih gradova, kao i turiste iz zemlje, regiona i sveta. Muzej košarke u Čačku treba da bude prepoznatljiv u javnosti, podstiče radoznalost, želju za bavljenjem košarkom i sportom, da inspiriše omladinu na zajedništvo i generacijsku povezanost.

Istoričar Milan Lišančić, koji radi na kancepcijskoj postavci muzeja, kaže da će buduća postavka imati i savremene muzejske prikaze poput holograma, kao i multimedijalne sadržaje koji će prikazivati razvoj košarke u Srbiji.

Evropa takav specifičan koncept muzeja košarke praktično i da ne poznaje izuzev Litvanije, Španije i Rusije donekle, to su sve nekakve spomen sobe. Taj specifičan koncept gotovo da ne postoji što dodatno nekako na neki način otežava i nama posao, ali i predstavlja izazov da Čačak dobije jednu instituciju kakva zaista praktično i da ne postoji u tom smislu. Čačak će 2023. godine, a naročito u perspektivi, dobiti pravi moderni muzej 21. veka, muzej koji bi mogao da postane uzor postavkama ne samo kod nas, već i u regionu, budući da ovakav koncept gotovo da i ne postoji – naveo je on.

Kustos Narodnog muzeja u Čačku dr Miloš Timotijević, takođe mesecima uključen u ovaj projekat, istakao je da će koncept Muzeja košarke imati dva nivoa. Prikazivaće razvoj jugoslovenske košarke od 1923. godine kada je odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu, pa do 2023. godine, kada planiramo da otvorimo ovaj muzej, kao i mesto košarkaša i košarkaških radnika iz Čačka u celoj priči oko razvoja košarke na eks jugoslovenskim prostorima.

Ova srebrna medalja sa juniorskog Prvenstva Evrope iz 1968. godine je nešto veoma vredno i takav eksponat ne postoji nigde osim u budućem Muzeju košarke. Kada sam u oktobru prošle godine počeo da se bavim ovom problematikom, mislio sam da ćemo makar lako dobiti likovne predstave tih medalja. Međutim, to je jedan izuzetno težak i zahtevan posao i tek posle obilaska brojnih institucija i pomoći Košarkaškog saveza Srbije, uspeli smo da dođemo do većine likovnih predstava reprezentativnih medalja. To su veoma retki predmeti, ami već imamo jedan. Tu su i zastavice, fotografije. Mi očekujemo zaista pomoć od mnogih ljudi. Ne možemo očekivati od svih košarkaša i reprezentativaca da nam poklone medalje, recimo sa Olimpijskih igara, jer to je nešto poput delova njihovih tela, ali možemo kkara tražiti da fotografišemo te medalje pa da napravimo kopije. To i jeste jedan od planova, da ako ne možemo da imamo originalne predmete, onda ćemo praviti nešto što će biti slično njima, jako dobre izrađene kopije – naveo je Timotijević.

On je istakao da će se Muzej košarke pre svega obraćati deci, omladini i turistima iz zemlje i regiona.

Timotijević je precizirao da će zvanični naziiv nove institucije biti Muzej košarke u Čačku.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBiciklista poginuo na Ibarskoj magistrali kod Donje Gorevnice
Sledeći članakMrčajevci dobili Ulicu Obrena Pjevovića

11 KOMENTARA

 1. Znacili to da zgrada Sokolane konacno bude dovedena u normalne uslove?Pogotovo spratni deo koji je ne bezbedan.a tamo se deca presvlace za treninge.Podrzavam akciju.

 2. Dzoni ne lupaj. Gde ti vidiš gladne? Ko hoće da radi ne može da bude gladan. Srbija je ovo. Posla ima ali lenji neće da rade i samo kukaju na glad, nemaštinu. Sve lendov do lendova. Na posao bitange.

 3. STOP ovakvim glupim idejama,gde se trosi novac da bi zabavio mali deo stanovnistva.
  Raditi ivakve stvari uvreme bedi I gladi kakav je Cacak je van pameti.

 4. Umesto da pravite Dom za stara lica,jer je Cacak sve vise grad ostarelh I nemocnih,vi opet hleba I igara narodu.
  Ima mnogo pametnijih stvari koje treba uraditi.
  Lako je trositi novac naroda Za nebitne stvari,kosarka ce u gradu zavrsiti Kao I Provo.

 5. Sve je ovo lepo, nemam zamerke, ali ljudi, nije košarka umrla u Čačku. Prvo da se sredi hala, da se ne igra više u onoj štali. Da li nas je malo sramota kad uđemo u halu da gledamo Borac? Mene iskreno jeste, ajde konačno da se krene sa tim, vlast obećava već godinama rekonstrukciju, ali ništa da se krene sa mrtve tačke.

 6. Podrska za sjajnu ideju!
  Uz Ovcarsko-kablarsku klisuru,manastire,konak-muzej,Nadezdinu galeriju i buduci muzej kosarke i ostale znamenitosti,krajnje je vreme da se Cacak nadje na ruti ekskurzija klinaca sirom Srbije …a ne samo prolazna magistralna tacka na putu ka Zlatiboru,Zlataru,Tari ….i crnogorskom primorju.

 7. Hvala Moravi info na ovako lepom i sveobuhvatnom tekstu za upoznavanje košarke našeg grada. A bilo lo je dosta toga. I još ima, za buduće generacije ljibitelja košarke u našem gradu. Zato nam treba jedan ovakav muzej.

 8. Okacite tamo i dres broj 13, jer cacani ne zaboravljaju legendu zbog koga smo kako klinci poceli da volimo treniramo kosarku. Arso, neponovljiv levica.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here