Muzej srpske košarke biće otvoren u Čačku u oktobru 2023. godine

6
2220

ČAČAK – Jedan od najznačajnijih programa u godini u kojoj će Čačak biti Prestonica kulture Srbije trebalo bi da bude formiranje i otvaranje Muzeja košarke na lokaciji sadašnje Sokolane.

Tri čačanske košarkaške legende: Željko Obradović, Dragan Kićanović i Radmilo Mišović

O ovom muzeju se priča godinama unazad, a po svemu sudeći sada su se stvorili finansijski i operativni uslovi za konačnu realizaciju te ideje.

Branko Ćalović, umetnički rukovodilac projekta “Čačak – prestonica kulture Srbije 2023. godine“, kaže da će Muzej košarke biti jedinstvena ustanova tog tipa u Srbiji. On naglašava da se ne radi o muzeju čačanske, već o muzeju srpske košarke i to će, gotovo izvesno, biti ustanova nacionalnog karaktera.

Nukleus postavke svakako mora biti vezan za čačansku košarku i čuveni trojac Mišović, Kićanović, Obradović. Dva istoričara iz Narodnog muzeja u Čačku su vrlo ozbioljno pristupili ovom projektu i već rade na tome. Oni su u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u vezi sa izradom logotipa muzeja, izradom kopija i replika trofeja, dresova i sportske opreme do kojih iz objektivnih okolnosti ne možemo da dođemo. Mada, kako smo počeli da radimo na projektu, stiče se utisak da problema sa eksponatima ne bi trebalo da bude, iako smo praktično krenuli bez ijednog jedinog eksponata. Verujem da će se do kraja realizacije Muzej košarke u celosti popuniti. Na kraju krajeva, to je muzej koji treba da evoluira – kaže Ćalović za Morava info.

Muzej će se nalaziti u sadašnjoj Sokolani, koja će u potpunosti biti adaptirana za tu potrebu. Unutrašnjost će potpuno biti renovirana i preuređena, a spoljašnost će ostati ista, jer je objekat pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture.

Smišljeno smo odlučili da muzej bude smešten u zgradi Sokolane. To je najstariji sportski objekat u gradu, prvi košarkaški teren je tu postavljen, a na njemu je odigrana i prva košarkaška utakmica u Čačku. Taj prostor je adekvatan po svim parametrima, pogotovo jer se nalazi u okviru budućeg muzejskog kompleksa koji će biti formiran povodom statusa Čačka kao prestonice kulture Srbije – ističe direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Muzej će se nalaziti u zgradi Sokolskog doma u Čačku

Ćalović podseća i da je zanimljivo da je košarka prvi put predstavljena u Srbiji u oktobru 1923. godine, zbog čega će se organizatori potruditi da Muzej košarke bude otvoren tačno na stogodišnjicu na stogodišnjicu postojanja košarke u Srbiji.

To će biti jedinstven spektakl ne samo za naš grad, verujemo da će biti prisutan veliki broj bivših i sadašnjih igrača i uopšte velikih košarkaških imena. To bi trebalo da bude veliki događaj, a muzej će biti razlog zbog kojeg će sutra neko želeti da poseti Čačak. Po tome će grad, uveren sam, biti prepoznatljiv – zaključuje Branko Ćalović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOd korone preminuli muškarci iz Čačka i Lučana, raste broj pacijenata u respiratornom centru
Sledeći članakInfarkt završnica u hali kraj Morave, Borac slavio nakon produžetka

6 KOMENTARA

  1. Starost na sve ceka.
    Zar nije bilo pametnije I napraviti Dom za stara lica,lokacija prve Ili druge kadarne.
    Vlast ovaj Dom obecava od kada su na vlasti I laze jadan bedni narod.

  2. Svaka čast ovo je Čačku baš trebalo! Samo je trebalo razmisliti da lokacija bude stari plavi most kod Borčeve hale, a da naziv bude „muzej na Moravi“. To bi bio pun pogodak.

  3. Predlog da muzej bude što moderniji sa više audio i video materijala , da bi budućim generacijama bio pristupačniji i zanimljivilji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here