Na Zlatiboru otvorena izložba “Nadežda. Istina i sloboda“

0
43

ČAČAK – Izložba „Nadežda. Istina i sloboda“, osmišljena u čast velikog jubileja — 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, otvorena je 22. marta u Galeriji „Kulturnog centra“ na Zlatiboru.

Otvaranje izložbe je započeto pesmom Desanke Maksimović „Gračanica“ — aluzijom na istoimenu sliku velike slikarke, koju je recitovala Sanja Vojinović, učenica „Ugostiteljsko turističke škole“ iz Čajetine. Na otvoranju su govorili zamenik direktora čačanske Galerije, Predrag Živković, autorka izložbe, muzejska savetnica Mirjana Racković, kao i direktorka Kulturnog centra „Zlatibor“, Danica Jevtić Šišović.

Autorka izložbe je prisutne podsetila na Nadeždin život, ideje i ciljeve za koje se borila i veliku žrtvu datu za otadžbinu. Zatim je govorila o slikarkinom opusu, ciklusima i fazama stvaralaštva, ali i naglasila značaj porodice u svim aspektima slikarkinog života i rada.

Otvaranje izložbe upotpunjeno je i potpisivanjem Protokola o saradnji Kulturnog centra „Zlatibor“ sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“, koji za cilj ima jačanje kulturnih veza, promociju i očuvanje duhovnih vrednosti.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTri nova filma na repertoaru Kulturnog centra
Sledeći članakMladi odbojkaši Lotusa ostvarili prvu pobedu u seniorskoj konkurenciji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here