Naftne mrlje i uzvodno i nizvodno od brane u Parmencu, ko je kriv?

1
432

ČAČAK – Nema sumnje da su masne mrlje koje su se pojavile tik uz ustave brane u Parmencu nastale kao posledica redovnog održavanja brane, ali JKP “Vodovod“ nije odgovoran za uljne naslage koje su uočene u Zapadnoj Moravi uzvodno od Parmenca, zaključeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom navoda o novom zagađenju čačanske reke.

Gotovo je izvesno da su masne mrlje nastale kao posledica reparacije brane

Direktor “Vodovoda“ Zoran Pantović objasnio je da to javno prreduzeću o svom trošku dva puta godišnje, pred letnju i pred zimsku sezonu, vrši podmazivanje i pranje ustava na brani.

Tokom tog postupka se, kako je precizirao, obavlja demontaža i ponovna montaža sva četiri reduktora, njihovo odmašćivanje naftom i podmazivanje tovatnom mašću, sa posebnom pažnjom da se zaštite pogonski zupčanici, i podmazivanje kliznih površina.

Sve ovo što sam nabrojao urađeno je u pethodnih deset dana, pri čemu je sama intervencija na podmazivanju i pranju lančanika vršeno u dane 4. i 5. jula. Od 5. jula “Vodovod“ ništa ne radi, razrađuje ustave i trenutno su u funkciji. Trenutno u akumulaciji postoji naftna mrlja koja je uzvodno, koja nema veze sa ustavama i sa “Vodovodom“ – naveo je Pantović.

Međutim, on je već u sledećoj rečenici rekao da ipak postoji mogućnost da se prilikom spuštanja ustave stvore izvesne naslage na vodi, ali da, kako je istakao, to nisu “ove mrlje koje su viđene, jer su one uzvodno“.

U konverzaciju se potom uključio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, rekavši da se na licu mesta sa saradnicima uverio da su se masne fleke pojavile nakon reparacije brane u Parmencu

Ispod same ustave postoji prilično velika i vidljiva naftna mrlja i ubeđen sam u to, jer sma bio na licu mesta, da je ona nastala usled servisiranja brane. To ulje mora negde da ode, a otišla je u reku po logici stvari – rekao je Todorović, na šta je Pantović potvrdno klimnuo glavom.

Pomoćnica gradonačelnika Mirjana Đoković, izjavila je da biljni i životinjski svet nisu ugroženi, kao i da je na teren izašla republička inspektorka za zaštitu životne sredine.

Đoković je rekla da je odgovornost na resornim ministarstvima, ali i drugim republičkim organima.

Ona je istakla da je jedan od problema i taj što Moravički okrug nema republičkog vodnog inspektora.

Moravički okrug pokriva vodni inspektor iz Raške. Koliko sam obaveštena zahtev da i Moravički okrug dobije vodnog inspektora je na razmatranju i ministarstvu – navela je Đoković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakIz Beograda došla u okolinu Milanovca da gaji borovnice
Sledeći članakRaspisan konkurs za prijem 205 srednjoškolaca u Domu učenika u Čačku

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here