Najlakši put do sticanja znanja i plaćene prakse

0
366

ČAČAK – Danas je u Čačku predstavljan program “Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse“, koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i “Gi Group“.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), na evidenciji Filijale Čačak, koja obuhvata područje Moravičkog okruga, 31. decembra 2020. godine bilo je prijavljeno 10.593 aktivnih nezaposlenih lica, od čega 6.140 žena. U Čačku 5.145 (3.146 žena), Ivanjici 2.967, Gornjem Milanovcu 1.547 i u Lučanima 934.

Od ukupnog broja Čačana koji su se nalazili na evidenciji nezaposlenih, njih 1.039 pripada kategoriji mladih od 15 do 29 godina, što je 20,19 odsto.

Kako je navedeno, da bi se situacija promenila, neophodno je da se pruži podrška mladima, posebno onima koji nisu ni u sistemu obrazovanja, ni radnom odnosu, niti pohađaju neku vrstu obrazovnog kursa.

Istaknuto je da takvu mogućnost pruža upravo program program “Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse“, koji omogućava nezaposlenim mladim ljudima uzrasta do 30 godina da se povežu sa poslodavcima i steknu plaćenu praksu.

Cilj projekta je da se kroz program radnih praksi podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada, a da kompanijama poslodavcima omogući pristup bazi kadidata spremnih za praksu – rekao je Marko Rakić iz Odeljenja za razvoj mladih i adolescenata u UNICEF-u.

Na događaju na kojem su prisustvovali i Ana Dojčilović, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Nacionalne službe za zapošljavanje, Aleksandra Grubin i Bojana Nikolić iz “Gi Group“, predstavljena je metodologija programa, dosadašnji ostvareni rezultati, radna praksa iz ugla poslodavca, kao i platforma “Biram uspeh“, koja je pokrenuta kako bi mladima obezbedila lakši pristup tržištu rada kroz edukaciju.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNova ulica u naselju Obrež, završen krak između Ključke i Ulice Nikole Tesle
Sledeći članakNemanja Trnavac podneo ostvaku na funkciju predsednika SPS u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here