Najnovije istraživanje Demostata: Evo kako stoje vlast i opozicija u republici i Beogradu

10
1008
Foto: RINA/Ivan Nikolić

Istraživanje Demostata pokazalo je da bi na republičkim izborima za koaliciju SNS-SPS glasalo 55 odsto ispitanika, dok bi koalicija SSP-DS-NS-PSG osvojila 16 odsto glasova, prenosi nedeljnik „Vreme“. U isto vreme savez oko Nebojše Zelenovića i pokreta NDBG dobio bi podršku devet odsto glasača. Situacija je za opoziciju povoljnija na nivou Beograda, gde bi za vlast glasalo 46 odsto birača.

Kako je objavio Srećko Mihailović iz Demostata u “Vremenu“, istraživanje je rađeno na uzorku većem od 1.200 ispitanika, a rezultati koje ćemo preneti odnose se na izborno opredeljene građane. Kako se navodi u tekstu, može se očekivati izlaznost od oko 57 odsto.

Kada je reč o izborima za Skupštinu Srbije, na osnovu istraživanja iz prve polovine novembra, vladajuće stranke i dalje imaju najveći broj pristalica – za savez SNS i SPS glasalo bi 55 odsto birača. Druga po snazi je koalicija SSP-DS-NS-PSG za koju bi se opredelilo 16 odsto glasača, a zatim sledi koalicija Ne davimo Beograd, Nebojše Zelenovića i njihovih partnera koja uživa podršku devet odsto građana. Prema ovom istraživanju, cenzus bi na republičkom nivou prešli još koalicija DSS i POKS-a, za koju bi glasalo sedam odsto građana, i savez Dveri i Zavetnika sa podrškom od pet odsto.

Za ostale stranke opozicije glasalo bi osam odsto birača, ali te partije prema trenutnom raspoloženju građana ne prelaze cenzus.

Istraživanje Demostata je pokazalo da je situacija za opoziciju povoljnija u Beogradu, ali je i tu aktuelna vlast u prednosti.

U glavnom gradu koalicija SNS-SPS osvojila bi 46 odsto glasova, dok SSP-DS-NS-PSG ima podršku 22 odsto birača. Za koaliciju NDBG, Zelenovića i Ćute glasalo bi 13 odsto građana, za savez Dveri i Zavetnika pet procenata, a DSS i POKS dobio bi podršku četiri odsto birača.

Rezultati istraživanja pokazali su da bi za preostale stranke koje neće preći cenzus glasalo 10 odsto birača.

Istraživanje za Beograd rađeno je u krajem poktobra i početkom novembra, a rezultati koji su objavljeni odnose se samo na izborno opredeljene birače.

Izvor: Vreme, Nova

Prethodni članakU Čačku predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi
Sledeći članakBorac u Splitu juri četvrtu pobedu u sezoni

10 KOMENTARA

  1. Nikad više žutaći. 12 godina je previše. Ko tada nije radio i izgubio radno mesto, ostao na ulici nema veze o životu. A takvih maminih i tatinih dokonih sinova je sada najviše u njihovim redovima. Ćutite i pokrijte se ušima.

    • Ne sanjam, bote, ja, već vi fašisti sanjate smešne snove o doživotnoj vladavini vašeg firera. Buđenje će za njega biti odlazak na doživotnu robiju, a za vas višegodišnja sramota i pokajanje. To je neminovnost.

  2. Demostat je agencija koja je uvek davala najobjektivnije i najtačnije procene. Predvode je ljudi bliski opoziciji Srećko Mihajlović i Zoran Panović. Mislim da i ovo istraživanje pokazuje realan odnos snaga. U jeku kampanje verujem da će SNS na ovo dobiti još 2-3 procenta, isto toliko i opozicioni blok DS,SSP,NS, dok ekolozi realno imaju oko 5%. Videćemo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here