Nasilje nad nastavnicima u OŠ “Dr Dragiša Mišović“

17
2058

ČAČAK – Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) oglasio se saopštenjem za javnost povodom slučaja nasilja nad nastavnicima u Osnovnoj školi “Dr Dragiša Mišović“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Pored mnoštva apela, upozorenja i najavljenih mera nastavlja se niz slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima. Najnoviji incident dogodio se u OŠ “Dr Dragiša Mišović“ u Čačku.

U petak, 21. juna, po dolasku na zakazani razgovor kod direktorke škole, roditelj Ž. Č. je prvo verbalno a zatim i fizički napao nastavnike ove škole. Nezadovoljan uspehom svog deteta, napravio je ozbiljan incident zbog koga je pozvana policija i ceo slučaj predat javnom tužiocu.

Škola je održala sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, Nastavničko veće. Održani su i sastanci Školskog sindikata i Školskog odbora na kome su donete odluke i mere po kojima će se ubuduće postupati. Sa svim merama upoznati su organi upravljanja škole, Sindikat i Školska uprava.

Ceo slučaj dodatno komplikuju intervencije da se učeniku poprave ocene od strane gradskih čelnika, raznih ljudi sa uticajem na koje se roditelj prilikom incidenta i pozivao. Postavlja se pitanje kakva poruka se time šalje deci koja svoje obaveze uredno izvršavaju kao i njihovim roditeljima. Da li je danas bolje imati moćne i uticajne poznanike, nego biti vredan i predan učenju?

Sindikat obrazovanja Čačak najoštrije osuđuje ovakav odnos prema prosvetnim radnicima!

Pozivamo pre svega roditelje da u nastavnicima vide svoje najbliže saradnike u obrazovanju i vaspitanju njihove dece. Samo zajedničkim radom i međusobnim poverenjem možemo postići cilj, a to je stvaranje novih generacija uspešnih i dobrih ljudi.

Zahtevamo od nadležnih institucija da ovakve i slične slučajeve što efikasnije procesuiraju.

Pored najavljenih izmena Krivičnog zakonika tražimo i izmene Protokola o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, konkretno član 4.3 i to u pravcu donošenja efikasnijih mera prilikom ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Neke od mera koje su neophodne su i prisustvo obezbeđenja na ulazu u školu, kao i insistiranje na zabrani dolazaka roditelja u školu tokom poslednje dve nedelje školske godine, što je Pravilnikom i predviđeno.

Apelujemo na celokupnu javnost da se ujedini u stvaranju društvene svesti o značaju obrazovanja, o potrebi da škola bude bezbedno mesto za učenike i sve zaposlene.

Sindikat obrazovanja Čačak

Prethodni članakLazar Nikolić biće predsednik i u novom sazivu Skupštine opštine Gornji Milanovac
Sledeći članakBrnabić: Hvala Đilasu što je rekao da je litijum razvojna šansa Srbije

17 KOMENTARA

 1. SOC organizacija, ili sta je vec, treba da saopsti ko je roditelj, ko je ugrozeni nastavnik, ko je gradski funkcioner. I to taksativno. Da citalac bude upucen. Da zna sta cita. A ne ovako, nekoliko fraza, nepismenih. Cisto politicarenje.

  • Da, kada prvo budu saopštili ko je roditelj učenika koji je prekrio devojčici glavu prslukom i tako je. Znamo ko je i da je u tom slučaju vuk pojeo magarca ali eto da to čujemo od direktorke škole. Ima tu mnogo nadodubnih i nesposobnih nastavnika.

 2. Soč to je leglo parazita i koji samo rade na svojoj kampanji, pouzdano znam da u ovoj školi postoji par isfrustiranih profesora a tu prednjači profesorka koja je sveže razvedena pa u njenom ljubavnom, propalom životu ispaštaju nedužna deca tj. učenici.Ja kao majka svog deteta koji je učenik 8 razreda to odgovorno tvrdim i mnogo sam srećna što mi dete izlazi iz ove škole. Gospodo profesori kako radite nije ni čudo gde nam ode ovo školstvo i sa njima naša deca.

  • Zalosno gospodjo. I vi ste tako besni. Komentar je tako prost. I bas je za ulicu. A ne za portal. Cuj razvedena nastavnicia. Moglo je to malo lepse, kulturniji.

  • Sram Vaa bilo. Komentar Vam je na nivou uličarskog, rijaliti izražavanja.i kakva mizoginija. Profesorka je isfrusrirana zato što je razvedena! Užasan komentar koji više govori o Vama i Vašem nezadovoljstvu i isfrustriranosti. Verovatno Vam dete nema uspeh kakav ste hteli, pa su svi drugi krivi.

  • I ja sam majka ucenika koji je zavrsio upravo istu tu skolu. Mozda vise puta smatrala da je ista ta nastavnica bila nepravedna, neuljudna, kako-god, ali svejedno nije u redu da govorite o njenom emotivnom statusu, a i ona sama nema veze sa ovim slucajem. Isto tako mogu reci da je njeni ucenici vole, ma sta mi roditelji nekad mislili. I molim redakciju da proveri dobro komentare pre objavljivanja, jer ovaj od Žalosno i neki jos komentari su stvarno neumesni.

  • Sigurno da vazi. I treba. Samo ne kako SOC obavestava. Kao neki funkcioner. Mora da se kaze ime I prezime. A ne ofrlje. Ovo saopstenje mi lici na Dveri.

 3. Skola sa vodi kao sve skole. A skola, bilo koja, ne moze da vaspita roditelje. Ko je tu odgovoran? Pustite politicarenje. A SOC je jos jedna politicka partija u Cacku. Treba da izadje na izbore.

 4. Najgora škola u poslednjih 5godina,tamo sve se dešava što nije primereno jednoj školskoj ustanovi. Vršnjačko nasiljeje učestala pojava u pomenutoj školi, katastrofa za nš grad kako se vodi škola a nekada je bila ponos Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here