Nastanjivanje migranata u Čačku: Realan problem ili politikantstvo Dveri?

3
484

ČAČAK – Srpski pokret Dveri pokrenuo je kampanju protiv navodnog naseljavanja migranata u Čačku i gradnje centra za migrante u tom gradu. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglašava da ništa od onoga što govori lider Dveri Boško Obradović vezano za migrantsku politiku države i lokalne samouprave nije tačno. Iz organizacija koje se bave problemom migranata u Srbiji ukazuju da ksenofobne Obradovićeve izjave mogu biti okidač za nasilje prema ovoj grupaciji.

Boško Obradović potpisao peticiji protiv naseljavanja migranata; foto: MNA/Miloš Lukić

Prema oceni Boška Obradovića, plan države je da se migranti nasele po selima u Srbiji, čime bi se stekli uslovi za, kako lider Dveri tumači migrantsku politiku vlasti, povećanje nataliteta u Srbiji. On je uveren da je Aleksandar Vučić sa zvaničnicima Evropske unije napravio strategiju da Srbija bude najveći azilantski centar u Evropi. Jedan od centara za migrante, navodi Obradović, biće izgrađen i na teritoriji Čačka.

Ovo je, što se nas tiče u Gradskoj organizaciji Dveri, naravno i u Dverima u celini, ozbiljan bezbednosni problem za sve naše porodice. Zato mi unapred već sada zauzimamo stav, ovde na nivou grada Čačka, da smo mi protiv izgradnje bilo kakvog migrantskog centra na teritoriji našeg grada.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović ističe da u tom gradu nije planirana izgradnja centra za migrante.

Ali, naravno da ćemo učiniti sve ono što je neophodno da kao solidarni i humani ljudi, pomognemo tim ljudima koji su u velikoj nedaći. Da li je to hrana, da li je to sanitetski materijal, zbrinjavanje u ustanovama, naravno da ćemo pomoći u svakoj prilici. Ali, ponavljam, nikakav plan niti postoji, niti je postojao da Čačak bude bilo kakav centar za prihvat migranata. Kroz istoriju, i pored hrabrog i nesalomivog duha srpskog naroda, nažalost, mogli bi smo da nabrojimo niz nesrećnih istorijskih događaja u kojima se i naš narod našao na izbegličkom putu. Počevši od Prvog svetskog rata, preko Drugog svetskog rata, pa sve do stradanja Srba u ratovima na prostoru bivše SFRJ i Kosova i Metohije. Razumevši sa tog aspekta, koji je očigledno Boško Obradović zaboravio, poziciju u kojoj se ti unesrećeni ljudi naterani na izgnanstvo nalaze, srpski, slobodarski i hristoljubivi narod će im u nevolji pomoći, kao što je uvek i svima u nevoljama pomagao – naveo je Todorović.

Pomoćićemo svakome ko je u nevolji: Milun Todorović

Danilo Ćurčić, koordinator organizacije A11, koja se bavi problemima migranata, ocenjuje za Morava info da je kampanja koju su pokrenule Dveri svojstvena desničarskim organizacijama širom Evrope i da ne predstavlja ništa drugo nego izraz ksenofobije, koja, kako naglašava, često rezultira najotvorenijim pozivima na nasilje prema migrantima. On ističe da građanima Srbije ne preti nikakva opasnost od ove populacije.

Svakako, naveći broj njih nije u Čačku ni u drugim mestima u Srbiji, nego ih najviše ima u Beogradu ili u gradovima koji su ili na jugu ili na ruti ka zemljama Zapadne Evrope – kaže Ćurčić.

Boško Obradović je, pored ostalog, naveo, ne precizrajući izvor za takve tvrdnje, i da su migranti odgovorni za “pokušaje silovanja, nasilje, krađe i za druga krivićna dela“, o kojima, kako je istakao, “mediji uglavnom ćute“. On se osvrnuo i na, kako je rekao, bezbednosni aspekt čitave priče.

Najmanje je tu žena i dece i najmanje je zaista onih koji su unesrećeni ratnim strahotama, a veoma je karakteristično da je najveći broj njih vojno sposobnih muškaraca od 16 do 30 godina – precizirao je jedan od lidera srpske opozicije.

Stav Boška Obradovića podleže Zakonu o zabrani diskriminacije: Danilo Ćurčić

Za Danila Ćurčića posebno je problematičan Obradovićev stav da bi doseljavanje migranata dovelo do menjanja strukture stanovništva u Srbiji.

On, naravno, nije do kraja izgovorio zbog čega će oni po njegovom mišljenju promeniti strukturu. Možžemo samo da nagađamo da li zato što nisu iste veroispovesti kao većinsko stanovništvo u Srbiji ili što su drugačije boje kože. To su kvalifikacije koje bi mogle da se podvedu pod kršenje Zakona o zabrani diskriminacije – tvrdi Danilo Ćurčić.

Dveri rade isto što i SNS, dodvoravaju se biračima: Stojan Marković

Novinar Stojan Marković ocenjuje da delovi opozicije, među kojima su i Dveri, rade isto što i vlast – kreiraju atmosferu straha, šire ksenofobiju, izmišljaju domaće i inostrane neprijatelje. On je podsetio i da su Dveri u Čačku nedavno organizovali performans umeren protiv LGBT populacije.

Mislim da Dveri imaju potrebe da se dodvore svom članstvu i da na naeki način nađu objašnjenje za svoje simpatizere zašto su uopšte ušli u neku koaliciju sa strankama koje imaju potpuno oprečne političke stavove i sasvim drugačije poglede na društvo. Takva politika Dveri naročito eskalira u Čačku, jer ovde su Dveri dominantna politička organizacija u opoziciji i sve je podređeno interesima te političke grupacije – zaključio je Marković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMića Milovanović: Razmišljao sam da prekinem sa pisanjem romana, ali sam se predomislio
Sledeći članakPreko 13.000 vozila prošlo “Milošem Velikim“ 24 sata od otvaranja deonice Surčin – Obrenovac

3 KOMENTARA

  1. Politika me ne zanima, ali smatram da svi građani Čačka treba da razmisle o svojim porodicama, ćerkama, sestrama, majkama, suprugama…
    Ukoliko se neko bavio migranitama u Srbiji zna da tamo gde su prave velike probleme, silovanja, krađe, maltretiranja…
    Kao što je navedeno u tekstu i kao što svi dobro znamo tu nema žena i dece …
    Razmislite da li želite da zaštitite svoje porodice…

  2. Dosta se neslazem sa potezima Dveri zadnje vreme ali nisu slagali uvezi Azilanata,Srbija prihvata azilante koji su poznati kao problematicni u EU!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here