Nebojša Dugalić dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac“

0
266

GORNJI MILANOVAC – Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma” jedan od značajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti od 25. septembra do 4. oktobra, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, po peti put biće održan u Gornjem Milanovcu.

Foto: MNA

U istom periodu biće realizovani i Dani Mije Aleksića, manifestacija posvećena velikanu srpskog glumišta, saopštili su organizatori.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“ je Nebojša Dugalić, srpski glumac, reditelj i profesor glume.

Afirmicija filmskog stvaralaštva, širenje filmske kulture, edukacija mladih, potsticanje raznolikosti filmskog izraza, interkulturnog dijaloga i interakcije između, autora, publike i učesnika projekta, širenje aktivne mreže festivala, kao i razvoj kulturnog turizma, ciljevi su koje zastupa festival “Kratka forma“ – rekao je urednik filmskog programa Boban Stefanović.

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić istakao je da Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti.

Za 5. Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma” prijavljeno je 3.730 filmova koje potpisuju autori iz 132 zemanje.

Selekcione komisije (Mini, mikro i kratki film : Emilija Filipović, Žikica Jovanović i Boban Stefanović; Filmsko stvaralaštvo dece i omladine Emilija Filipović, Nebojša Gojković i Boban Stefanović) za Festival su odabrale 95 filmova (34 zemlje) koji će biti prikazani u četiri takmičarske kategorije: mikro film (do minuta), mini film (1-3 minuta), kratki film (3-15 minuta) i filmsko stvaralaštvo dece i omladine.

Prihvaćeni su samo filmovi, nastali u poslednje dve godine, ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa – rekla je predstavnik Selekcionih komisija, Emilija Filipović.

Festival je takmičarskog karaktera, a nagrade “Kratke forme“ su:

Gran pri za najbolji film u kategorijama mini, mikro i kratkog filma, nagrada za najbolji film u kategoriji mikro filma, nagrada za najbolji film u kategoriji mini filma, nagrada za najbolji film u kategoriji kratkog filma, nagradu za najbolji animirani film, evropski film i srpski film.

Gran pri se dodeljuje i u kategoriji Filmsko stvaralaštvo dece i omladine, kao i nagrada za najbolji dečji, odnosno omladinski film.

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog stvaralaštva dece i omladine, Najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva i Najbolji film omladinskog filmskog stvaralašta.

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose članovi žirija na javnom žiriranju. Kako je istaknuto imena članova međunarodnog žirija za sve kategorije biće saopštena do 1. septembra.

Laureat: Nebojša Dugalić

Na Danima Mije Aleksića, manifestaciji koja će biti realizovana u istom periodu kad i “Kratka forma“, po drugi put biće dodeljena nagrada “Mija Aleksić – Biti glumac“.

Odlukom Upravnog odbora Kulturnog centra, a na predlog prošlogodišnjeg laureata, glumca Nenada Jezdića, dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac“ za 2019. godinu je Nebojša Dugalić, srpski glumac, reditelj i profesor glume.

Izvor: MNA

Prethodni članakBogat muzičko-dramski program na otvaranju Parka mladosti
Sledeći članakU vreme najvećih gužvi zatvaraju autoput Ljig – Preljina!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here