“Neće doći do eksplozije cene goriva“

1
449

Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i gorivom je u Srbiji dobra i nema potrebe za dodatnim stvaranjem zaliha, istakao je pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je ukazao i da neće doći do eksplozije cene goriva i da će, ako dođe do poskupljenja, to biti na ograničenom nivou.

Što se tiče snabdevanja gorivom, ističe da je to bio nesporazum jer su neki vlasnici benzinskih pumpi odlučili da ograniče prodaju. Međutim, dodaje, širi se i strah od nestašice i preko društvenih mreža.

Ključno je, naglašava, da što se tiče proizvodnje derivata u Srbiji to ide po planu i ima ih u dovoljnim količinama.

Stanić ukazuje na to da je, od kako je počela kriza u Ukrajini, povećana tražnja osnovnih životnih namirnica, ali da i njih ima dovoljno.

Potražnja je porasla, ali problem je ovih dana bio sa brašnom i procenjuje se da je rast bio oko 120 procenata na dnevnom nivou u odnosu na tridesetodnevni prosek. Neki rafovi su bili prazni i to je možda izazvalo i dodatnu zabrinutost stanovništva – objasnio je on.

Od početka godine cena pšenice je porasla za nekih 70 procenata. Sreća je za Srbiju, navodi Stanić, što je izvoznik pšenice, i ima dovoljno količina da snabde domaće tržište i da izvozi.

Ukoliko bi došlo do dalje krize, pre svega eskalacije sukoba u Ukrajini, u tom slučaju bi došlo do daljeg rasta cene pšenice i onda bi naši proizvođači zbog cene se možda više orijentisali na međunarodno tržište. U tom slučaju bi država reagovala i uvela određene mere ograničenja što se i radi u drugim zemljama – precizirao je Stanić.

On, međutim, kaže da imamo problem kod naftnih derivata zato što nije u odgovarajućem odnosu maloprodajna cena, i to bi trebalo da bude rešeno na neki način.

Ukoliko bude produžena uredba, koja ističe 14. marta, onda se moraju zaštititi prodavci. To bi značilo poskupljenje goriva, ali na ograničenom nivou da ne bi došlo do eksplozije te cene – dodaje Stanić.

Ističe da je bitno da se postigne stabilnost.

Cene rastu i rašće u narednom periodu, ali je činjenica da taj rast treba da bude postepen, kako bi i privreda i stanovništvo mogli da se prilagode – navodi Stanić.

Smatra da bi do dodatne krize moglo doći ako bi se desilo ukidanje diplomatskih odnosa između Rusije i Zapada, da dođe do naglog broja rasta civilnih žrtava, recimo i da se u jednom momentu čak možda i potpuno prekinu snabdevanje evropskog tržišta naftom i gasom iz Rusije.

To je zaista ekstreman scenario i vrlo malo verovatan. Kažem da bi u tom slučaju moglo doći do problema u snabdevanju gorivom i uopšte energentima u Srbiji. Međutim, ono što je činjenica kada govorimo konkretno o hrani u Srbiji imamo prednost zato što smo u velikoj meri samodovoljni – ocenjuje Stanić.

Izvor: RTS

Prethodni članakSa analize stigli rezultati 284 uzorka iz Moravičkog okruga, ovo su podaci o broju novozaraženih
Sledeći članakMladi fudbaleri Slobode osvojili Mini Maxi ligu Zapadne Srbije

1 KOMENTAR

  1. Ma jok i nece, skocila cena sirove nafte duplo za godinu dana, a oni nekom prodaju ove fore… Sto su se slepali na nisku cenu nafte pa ugradjivali sa akcizama, slepali se. Sad dolazi sve na naplatu. Ili ce biti 300din ili da se skinu akcize, ali to im je opet katanac na drzavu i budzet kako god okrenu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here