Nesigurni, verovatni i sigurni simptomi trudnoće (11)

2
1922

Ako koristite sigurnu kontracepciju, suštinski ne morate ni brinuti, niti prepoznavati bilo kakve simptome trudnoće, sklažu se stručnjaci.

Simptomi trudnoće mogu da se podele u nekoliko grupacija: u nesigurne, u verovatne i sigurne.

Nesigurni znaci trudnoće može označiti pojava malaksalosti, pospanosti, mučnine, gađenja, želja za kiselom hranom… To naravno ne mora značiti da je devojka zatrudnela, jer slične simptome ili fiziološka stanja mogu imati i osobe koje nisu trudne.

Međutim, pojava izostanka menstruacije kao nekog verovatnog znaka trudnoće, promena na sekundarnim polnim organima, pojava hiperpigmentacije ili oteknuća grudi ili slično, može već značiti da bi se moglo raditi o trudnoći. Najbolji pokazatelj je beta HCG hormon trudnoće iz krvi koji govori najbrže da li je trudnoća prisutna. Kada se tim testom ustanovi da je trudnoća verovatno prisutna, onda se nakon nekoliko dana ili nedelja ultrazvukom utvrđuje postojanje trudnoće, da li u materici ili izvan nje. To su sada već objektivni nalazi i dokazi prisustva trudnoće – navodi ginekolog dr Gordana Kozarev.

Ona naglašava da nesigurni znaci trudnoći nikada ne mogu biti toliko pouzdani da se mlade devojke mogu osloniti na njih.

Prethodni članakMoleban i litija u Čačku zbog situacije u Crnoj Gori
Sledeći članakZbog snega otežan saobraćaj na deonici auto-puta od Preljine do Ljiga

2 KOMENTARA

  1. Ovog mesec sam imala odnos sa dečkom, koristili smo kondom svaki put naravno i proveravali smo kondom uvek je bio ispravan. Ja treba da dobijem sutra 8.04 nemam nikakvih simptoma za dobijanje. Imam samo gorušicu i to je to. Da li je moguće da sam ostala trudna.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here