Ništa ne brinite, sve je poskupelo!

4
840

Piše: Aleksandar Milošević, Danas

Skupo meso. Skupo ulje. Skupa paprika. Poskupelo gorivo. Poskupeće kafa. Hlebu ne daju da poskupi. Struja udarila privredu. Gas eksplodirao. Sve cene divljaju, samo inflacija planduje.

Za dva dana, kada Narodna banka Srbije bude predstavila svoj najnoviji izveštaj o inflaciji, možemo očekivati da ponovo čujemo ono što slušamo cele godine: inflatorni pritisci su prolazne prirode, uslovljeni spoljnim faktorima, prestaće kad se iscrpi niska baza iz prošle godine, sa stišavanjem pandemije, s oporavkom lanaca nabavke, bazna inflacija je niska, stabilan kurs je inflatorno sidro, privredni rast je nadmašio očekivanja, privredni rast nema inflatorno dejstvo, do kraja sledeće godine sve se vraća u okvire cilja, pogledajte prosečnu inflaciju…

U jednu ruku sve je ovo razumljivo.

Posao Narodne banke je da rast cena drži pod kontrolom, a nemali deo tog posla je upravljanje inflatornim očekivanjima.

Niti je razumno očekivati niti bi bilo korisno da NBS izađe i kaže sve naše projekcije su srušene, cene su probile naša očekivanja, stvari su mnogo gore nego što smo predviđali i to će potrajati. Međutim, baš to se dogodilo.

Koliko u avgustu, kada je centralna banka predstavljala svoj prethodni izveštaj o inflaciji, guverner Tabaković je ocenila “aktuelnu višu inflaciju kao privremenu” i, “uzimajući u obzir da se projektovana inflacija… (za) godinu dana unapred nalazi ispod centralne vrednosti cilja, NBS, za razliku od pojedinih centralnih banaka u regionu, nije povećavala referentnu kamatnu stopu i nastavila je da vodi podsticajnu monetarnu politiku”.

Dakle, pre samo tri meseca, Narodna banka je i dalje čvrsto stiskala papučicu gasa. Koliko se toga promenilo od tada. Iako NBS to ne kaže tako glasno, iz promene njihovih projekcija i promene njihovih poslovično pažljivih izjava, jasno se vidi kako inflatorni talas postaje sve veći i kako se očekuje da traje sve duže.

U julu je međugodišnja inflacija bila 3,3 odsto, u avgustu 4,3, u septembru 5,7, a u oktobru 6,6. Za tri meseca, duplirana je. U avgustu je još vladao pun optimizam: inflacija će do prvog tromesečja 2022. ostati u gornjem delu cilja (ispod 4,5 odsto). Od drugog tromesečja krenuće da pada, vraćajući se ka tri odsto, uveravala je Narodna banka javnost.

Samo mesec dana kasnije, inflacija je razbila ovu projekciju, terajući NBS nazad za crtaću tablu: “Inflacija će u naredna dva tromesečja najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona”, priznaju u septembru u centralnoj banci, ali “od drugog tromesečja naredne godine očekujemo povratak u granice cilja”.

Mesec dana kasnije inflacija je razbila i ovu projekciju, pa NBS donosi treće mišljenje za tri meseca: “Inflacija će do sredine naredne godine nastaviti da se kreće iznad gornje granice”, a “sredinom godine očekuje se njeno vraćanje u granice cilja”.

Da rezimiramo, od sedmog do devetog meseca smo imali sve ovo: U avgustu – sve vreme smo u cilju, od aprila inflacija pada. U septembru: do aprila nećemo ući ni u cilj.

U oktobru: Možda uđemo u julu. Za to vreme, nafta je brzopotezno probila avgustovsku projekciju NBS, koja je računala da će “brent” do kraja godine dostići 71 dolar po barelu. Nafta je već danas preko 80 dolara.

Benzin je poskupeo 21 odsto, voće 14, meso 21, povrće 27 procenata. Inflacija je ipak, “samo” 6,6 odsto.

U zemlji u kojoj prosečna porodica na hranu troši 34 odsto novca, a na gorivo još skoro pet. I to prosečna. Svaka deseta kuća za hranu izdvaja čak 51 odsto. Ona desetina kuća “iznad njih” 45 odsto, a ona još “bogatija” 42. Sledeća 40. To je četvoro od svakih deset ljudi na ulici.

Kolika je njima inflacija, pita li se Ana Brnabić, kada im povrće poskupi 27 odsto, a meso 21?

Jesu li i njima usidrena očekivanja, dok ih smiruje tranzitorna priroda eksternih inflatornih faktora i ravnopravna podrška monetarne politike naporima Vlade da ostvari visok privredni rast?

Izvor: Danas

Prethodni članakTragedija u rudniku kod Milanovca: Rudar pao u jamu sa 20 metara visine i na mestu poginuo
Sledeći članakŠta mladi Čačka misle o društvenom aktivizmu i volontiranju?

4 KOMENTARA

  1. E ništa nismo znali bez tebe. Prosvetlio si nas. Hvala, ali ne brini za nas prosečne i ispod prosečne. Mi smo navikli. I nemoj ti računati. Boli tebe uvo. A ja se ne brinem za tebe. Dobro si se ti unovčio.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here