Nostalgična Izložba “Ko nekad u osam“ okupila veliki broj Čačana (FOTO)

1
553

ČAČAK – Izložba „Ko nekad u osam” otvorena je u petak, 27. septembra u Galeriji Grdske biblioteke u Čačku. Godinama unazad Biblioteka je uključena u obeležavanje Dana evropske baštine, a ovogodišnja tema „Umetnost i zabava” posebno je inspirisala zaposlene da ožive uspomene Čačanima i upoznaju nove generacije sa vidovima zabave koja se odvijala u Domu JNA šezdesetih godina 20. veka.

Krajem 1962. godine izgrađena je zgrada namenjena Domu JNA u Sinđelićevoj ulici, gde se pedeset i sedam godina kasnije, u adaptiran i rekonstruisan prostor, uselila Grdska biblioteka „Vladislav Petković Dis”. Veliko interesovanje građana za novu kuću najstarije ustanove kulture u Čačku i poseta sugrađana i korisnika tokom proteklih meseci oživela je mnoge lepe uspomene koji se vezuju za period kada se u Domu JNA odvijao bogat kulturno-zabavni i rekreativni program.

To je podstaklo autore izložbe dr Bogdana Trifunovića i Mariju Radulović da što detaljnije istraže i saznaju kako je izgledala zabava sredinom prošlog veka u ovom prostoru i gradu na Moravi. Ispostavilo se da nema mnogo sačuvanog materijala i arhivske građe, te je tim povodom, 17. septembra u prostorijama Biblioteke, organizovan Dan prikupljanja sećanja na Dom JNA i zabavu u Čačku. Uz pomoć sakupljenog materijala i drugih dokumenta bilo je moguće realizovati ideju i napraviti izložbu.

Narodni muzej u Čačku je ustupio predmete iz vlastite zbirke koji se vezuju za period šezdesetih godina prošlog veka, Međunarodni istorijski arhiv u Čačku je otvorio svoj fond arhivske građe, koji se takođe vezuje za taj period i sedamdesete godine.

Dragan Đolović, nekadašnji referent za kulturno-umetničke aktivnosti u Klubu Doma, u periodu od 2000. godine pa do njegovog gašenja, oživeo je uspomene i podsetio na značaj nekadašnjeg Doma JNA, različite sekcije, klubove, aktivnosti, književne programe, muzičke večeri, filmske projekcije, pozorišne predstave, sportska takmičenja i još mnogo drugih aktivnosti koje su se odvijale pod ovim krovom.

Bilo je to vreme dobre i uspešne saradnje vojske i građana, vreme koga se treba sećati i sačuvati uspomenu. Sve čestitke kolektivu Gradske biblioteke na inicijativi i predanom radu, sa željom da nastave – kazao je Đolović.

Izložbu „Ko nekad u osam”, autora dr Bogdana Trifunovića i Marije Radulović, između ostalog, čine devet plakata, četiri uveličana originalna plakata koji ilustruju događaje šezdesetih godina, osam uvećanih fotografija koje poput vremeplova vraćaju u taj period i bude najlepše uspomene. Za dizajn plakata bio je zadužen akademski grfičar Zoran Jureš.

Izložen je i gramofon i ploče više muzičkih sastava, projektor, foto-aparat, kostimirane lutke, tak za bilijar i dr. Takođe, posetioci su mogli da pogledaju i fotografije iz tog perioda i vide i čuju kazivanja naših sugrađana u okviru video-zapisa.

Postoje dva kurioziteta vezana za ovu izložbu, prvi je da autori nisu ni bili rođeni u periodu kome je postavka posvećena, a drugi je taj da praktično ne postoji nijedna zvanična fotografija Doma JNA kada je useljen u ovaj prostor, te nas je to dodatno inspirisalo da se posvetimo istraživačkom radu i prikupimo što više građe koja bi nam približila to vreme – rekao je Bogdan Trifunović, jedan od autora izložbe.

Trifunović se osim pomenutim ustanovama kulture zahvalio i pojedincima: Zoranu Brankoviću, Draganu Đoloviću, Danici Otašević, Snežani Šaponjić Ašanin, Ivani Ćirjaković, Goranu Davidoviću, svim sugrađanima koji su za Dan sećanja i narednih dana ustupili fotografije i ispričali zanimljivosti o Domu JNA i svim penzionisanim vojnim licima, redovnim oficirima, civilnim licima zaposlenim pri Domu JNA, članicama Klubu žena koji je postojao u okviru ovog Doma, medijskim kućama „Čačanski glas”, Televiziji Galaksija 32 i ostalim medijima, kao i preduzeću „Interglobus” Čačak.

Osim fotografija, predmeta, knjiga o periodu šezdesetih dragoceno svedočanstvo predstavljaju sećanja na igranke i muziku koja je tada nastajala. Čačanin Zoran Branković osnivač muzičkih sastava „Dečaci sa Morave” i „Krvne grupe” je otvorio izložbu „Ko nekad u osam”.

Sigurno neću preterati ako kažem da je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Dom JNA zbog svoje otvorenosti prema građanstvu, zaslužan za pravi kulturni bum mladih tog vremena. To je bilo mesto gde su gostovale tada najčuvenije jugoslovenske pop i rok zvezde – Boba Stefanović, Crveni koralji, Zlatni dečaci i dr. Mi muzičari bi uvek zauzimali prve redove na ovim nastupima, nestrpljivi da čujemo one koji su važili za najbolje – ispričao je u emotivnom govoru Zoran Branković.

Na kraju je rekao:

Gradska biblioteka u Čačku, imenom Vladislav Petković Dis, decenijama je semenište duhovnosti u svim uzrastima… Doprinos je najveći u pripremi oranica za setvu, tako da na njima mogu nići, uz druge i najlepši plodovi, koji se lako prepoznaju i čine nas ponosnim.

Izložba će za sve zainteresovane posetioce biti otvorena do 28. oktobra u Galeriji čačanske Biblioteke.

Po završetku zvaničenog dela programa usledio je koktel i žur, i koncert grupe „Vampiri” koji je okupio sve generacije, od tinejdžera do sugrađana koji su ušli u devetu deceniju života.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakIzložba Nevene Hadži-Jovančić u Galeriji “Nadežda Petrović“
Sledeći članakTehničko-remontni zavod u Čačku proslavio 94 godine postojanja (FOTO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here