Novi protest radnika FRA: Nejasne namere ministra Stefanovića

4
579

ČAČAK – Oko 70 radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je i danas, tri dana posle prethodnog protesta, zbog zahteva Ministarstva odbrane da fabrika pokrene proizvodnju nakon uvođenja predstečajnog postupka.

U FRA je pre mesec dana prekinuta proizvodnja i otvoren predstečajni postupak zbog velikih dugovanja i dugogodišnje blokade računa.

U međuvremenu radnicima je isplaćen socijalni program i oni su sporazumno raskinuli radni odnos, ali je na poslednjoj raspravi Privredni sud odbio da uvede stečaj u fabriku, na zahtev Ministarstva odbrane koje je navelo da bi se otvaranjem stečaja prekinula proizvodnja naoružanja i vojne opreme i snabdevanja vojne industrije Srbije.

Predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da radnici protestuju jer smatraju da je odluka Ministarstva odbrane „nerealna“ i da u fabrici nema uslova za pokretanje proizvodnje.

Nelogično je da ministar odbrane Nebojša Stefanović traži da se prekine predstečajni postupak jer je fabrika važna za odbrambeni sisitem države, a u praksi se to Ministarstvo nije tako ponašalo – rekao je Đelić.

On je dodao da je fabrika 2015. godine uredbom Vlade Srbije porglašena kao preduzeće od značaja za odbrambeni sistem Srbije, ali da u njega nije uvrštena i da preduzeća koja pripadaju namenskoj industriji nisu redovno plaćala proizvode koje im je FRA isporučivala, za šta je prema njegovoj oceni bilo odgovorno Ministarstvo odbrane.

Prema podacima Industrijskog sindikata račun fabrike je u blokadi osam godina, a fabrika u gubitku 29,7 miliona evra.

Radnici FRA koji su protestovali traže od Ministarstva privrede da reši status fabrike i poštuje dogovor koji su postigli u martu kada je obećano radnicima da će posle isplate socijalnog programa fabrika otići u stečaj, a jednoj firmi koja je iskazala zainteresovanost biti omogućeno da zakupi halski prostor, zaposli oko 200 radnika i nastavi sa proizvodnjom koju je imala FRA.

Posle protesta ispred fabrike radnici su nastavili protest ispred zgrade Gradske uprave zahtevajući sastanak sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem od koga su ranije tražili da im obezbedi sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima ministarstava privrede i odbrane kako bi se razrešila situacija u FRA.

– Dobili smi informaciju da je gradonačelnik na službenom putu, ali u toku dana očekujemo od njega informaciju da li je obezbedio sastanak u Vladi Srbije, od čega će zavisiti naši dalji protesti – rekao je Đelić.

Fabrika reznog alata u Čačku je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je i izvozila, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Izvor: Beta

Prethodni članakSkoro 10 miliona dinara za ugradnju solarnih panela za domaćinstva u Čačku
Sledeći članakZa 24 sata pet smrtnih ishoda na kovid odeljenju čačanske bolnice

4 KOMENTARA

  1. Mrš bre bitange. Da ste iole nešto radili uspeli biste da se iskobeljate kao mnogi. A vi se vucarate godinama po pogonima, ločete, spavate i na kraju imate obraza da tražite neka svoja prava. J..bo vas obaj ko vas nagovara i za jedno i ta drugo. Sve se zna bitange

  2. Ovi neradnici i ispočuture ne znaju šta hoće. Samo zakuvavaju ionako tešku situaciju. Sve bih ja to rasrerao i oterao na ulicu. Po zasluzi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here