Skoro 10 miliona dinara za ugradnju solarnih panela za domaćinstva u Čačku

6
1339

ČAČAK – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima 37 gradova i opština, a među njima i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću.

Ministarstvo rudarstva i energetike za ove namene je Gradu Čačku dodelilo 4.950.000 dinara, a isto toliko novca biće izdvojeno iz lokalnog budžeta, što je ukupno 9.900.000 dinara.

Zorana Mihailović je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

Kako nalažu uslovi programa, pola novca od cene panela i njihovih instalacija finansiraju Grad i resorno ministarstvo, a pola vlasnici objekata, koji budu potpisali ugovor sa lokalnom samoupravom.

Prilikom svog obraćanja gradonačelnik Čačka Milun Todorović je izrazio zadovoljstvo što je Čačak deo ovog pionirskog projekta i naglasio da će on doprineti poboljšanju ekološke slike, a da će građani imati najveće benefite.

Cilj programa energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije je povećanje obnovljivih izvora energije prilikom potrošnje električne energije u domaćinstvima na području grada Čačka. Takođe, ugradnja solarnih panela će uticati na smanjenje emisije štetnih gasova u vazduhu, a u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenja upotrebe fosilnih goriva, kao i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u cilju zaštite životne sredine. Uz ovaj primarni cilj, veoma je značajno i podizanje nivoa svesti kod građana o prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije – rekao je Todorović.

Solarni paneli postavljaće se na krovovima porodičnih kuća, a imaće maksimalnu instalisanu snagu do šest kilovata.

U narednom periodu biće raspisana dva javna poziva, jedan za preduzeća, koja će postavljati panele, a drugi za građane. Grad Čačak će obrazovati Komisiju za realizaciju mera energetske efikasnosti na teritoriji Čačka, koja će se u okviru ovog programa baviti realizacijom ugradnje solarnih panela, rangiranjem prispelih zahteva i izborom prijavljenih privrednih subjekata za ugradnju solarnih panela i domaćinstava, kao i svega ostalog u vezi sa programom – naveo je gradonačelnik Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSa analize stiglo 556 uzoraka iz Moravičkog okruga, u Čačku manje od 100 novozaraženih
Sledeći članakNovi protest radnika FRA: Nejasne namere ministra Stefanovića

6 KOMENTARA

  1. Kao prvo ovaj model je predložila Vlada R. Srbije, nikako neki Čačak je naš. Drugo, bolje je da se krene i sa malim pomacima napred da se vidi kako će da zaživi. A vi dežurni kritikanti, svega i svačega, strpite se malo. A Nemanju, sa njegovim znanjem, da predložimo za rad negde na svetski institut. Veliki je on za Čačak. Hahaha.

  2. Hahaha, pa ovo je smesno malo. Jer 10 miliona dinara je 85 000 evra, ako je cena 1KW instalire snage PV sistema 1000 evra, moze se zaključiti da sa 170 000 evra koliko bi ukupno dalo građanstvo, grad i država moze se instalirati 170KW. Kad se sredstva podele privredi pitam se šta ostaje domaćinstvima? Koliki broj domaćinstava će zaista dobiti ovaj podsticaj? Čak i da sva sredstva podele domaćinstvima to je brojka od maksimalno 40 istih ako se uzme u obzir da je za prosečno domaćinstvo potrebno instalirati 3-4KW ukupne snage PV sistema. Malo, jako jako malo!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here