Novi roman Vladana Matijevića “Van kontrole“

0
233

ČAČAK – Izdavačka kuća “Laguna“ objavila je novi roman Vladana Matijevića “Van kontrole“.

Pisac iz Čačka kaže da u novom romanu piše o dezorijentisanim mladim ljudima, prepuštenim stihiji, koji se nalaze u svetu bez proklamovanih vrednosti, gde ništa nije vredno divljenja, ali ni dovoljno užasno.

Prikazani svet u romanu je posmatran kroz uveličavajuće staklo i takav je izobličen, strašan i smešan, ali nikako lažan. Iako je radnja romana po svemu sudeći smeštena u devedesete godine prošlog veka, junaci imaju slične egzistencijalne probleme kao i današnji mladi ljudi – rekao je Matijević.

Muzički kritičar, novinar i publicista Petar Peca Popović je ocenio roman “Van kontrole“ kao pank roman, ističući da “nasledje panka nije samo muzičko, već se zapravo može naći u zapanjujućem mnoštvu kulturnih medija, uključujući i literaturu“.

Upravo je takav i ovaj roman kratkih poglavlja u kome se radnja odvija brzo, lančano i unazad. Nigde se ne pominje majka Srbija, ni poreklo priče u devedesetim, ali se neprestano oseća. To je iznutra tetovirano u svima nama. Politički nekorektno, agresivno, brzo i glasno, čudesne punoće i slojevite jednostavnosti, u suštini je pravo pank-štivo. Jer svet postavljen naglavačke to i zaslužuje – naveo je Popović.

Vladan Matijević; foto: Vesna Petrović

Profesor srpskog jezika Sofija Pajović uočila je da niz fantastičnih motiva čijim se ulančavanjem izgrađuje ova priča u nazadovanju ne svedoče samo o Matijevićevoj bogatoj fantaziji već i o njenoj kontrolisanoj i promišljenoj upotrebi pri raz/uobličavanju stvarnosti kojom se kreću junaci koji nose germanska imena.

Da se radi o brižljivoj konstrukciji ‘raskonstruisanog’ sveta u haosu, sugeriše se od samog početka. Nekoliko puta je u tekstu jasno istaknuto: NIŠTA NIJE SLUČAJNO – navela je Pajović.

Prema njenoj oceni, Matijević je romanom “Van kontrole“ postavio temelje autentične poetike koju ćemo, uprkos njenoj imanentnoj protejskoj prirodi, uvek prepoznati, a kojom će on braniti autonomiju književnosti, kao polja izražavanja mišljenja i provociranja razmišljanja o svetu.

Roman “Van kontrole“ nastao je od istoimenog kratkog romana iz 1995. godine, Matijevićevog prvog proznog dela, koje je objavljivano kod različitih izdavača u Srbiji i Francuskoj.

Ovaj, prerađen i dopisan, prakticno novi roman, sačuvao je originalnost, surovost i duhovitost prethodne verzije, a napisan je, po tvrdnji pisca, stilski dosta zrelije. Prema mišljenju književnog kritičara Vesne Trijić, priča je i dalje potpuno aktuelna; “ona izvire iz kulturno-istorijskih prilika karakterističnih za devedesete (iz embarga, ratova i uzaludnih redova), ali je kao prljavi talas duboko zašla u 21. vek“.

Izvor: Morava info

Prethodni članak“Ove zime očekuje nas maksimum 17 ledenih dana, temperature iznad proseka“
Sledeći članakU poslednja 24 sata manje od 30 novih slučajeva korona infekcije u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here