“Ove zime očekuje nas maksimum 17 ledenih dana, temperature iznad proseka“

0
793

U Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a sa prosečnom količinom padavina, saopštio je danas direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić, na osnovu najnovijih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen C. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 C u nižim predelima, a od -3 do -1 C u planinskim predelima – objavio je Nikolić na svom Instagram nalogu:

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana.

Očekuje se od 7 do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće.

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50.

Konačni klimatski izgledi za zimu 2021/22. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi za jugoistočnu Evropu i Mediteran, 30. novembra – najavio je Nikolić.

Izvor: Blic

Prethodni članakIstraživanje: Marinika Tepić i Boris Tadić imaju najveće šanse u duelu sa Vučićem
Sledeći članakNovi roman Vladana Matijevića “Van kontrole“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here