Novi školski kalendar: Osnovci ostaju bez jesenjeg raspusta, srednjoškolcima kraći zimski raspust

0
872

Učenici osnovnih škola u sledećoj školskoj godini neće imati jesenji raspust, dok će srednjoškolci biti jednu nedelju kraće na zimskom raspustu od osnovaca, predviđeno je novim školskim kalendarima za narednu, 2022/2023. godinu, koje je donelo Ministarstvo prosvete.

Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Za učenike osnovne škole drugo polugodište počinje u ponedeljak, 23. januara 2023. i završava se u utorak, 6. juna za učenike osmog razreda, odnosno u utorak, 20. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Što se tiče srednjih škola, drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara, a završava se u utorak, 20. juna.

Drugo polugodište za učenike četvrtog razreda gimnazije završava se u utorak, 23. maja, a za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u utorak, 30. maja.

U toku iduće školske godine učenici će imati zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust počinje u ponedeljak, 2. januara 2023. godine, a završava se u petak, 20. januara za osnovce, odnosno u petak, 13. januara za srednjoškolce.

Na prolećnom raspustu svi đaci će biti od ponedeljka, 10. aprila, zaključno sa utorkom, 18. aprilom.

U školi se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, i to 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan ‒ spomen na Kosovsku bitku 28. juna.

Sveti Sava i Vidovdan praznuju se radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju – piše u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada.

U školama se obeležavaju: 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika, 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika i 10. april kao dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave;

pripadnici islamske zajednice ‒ 21. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 28. juna, na prvi dan Kurbanskog bajrama;

pripadnici jevrejske zajednice – 5. oktobra, na prvi dan Jom Kipura;

pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra, na prvi dan Božića;

pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara, na prvi dan Božića.

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ne rade počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 7. do 10. aprila, a pravoslavci od 14. do 17. aprila).

Naredna generacija osmaka polagaće probni završni ispit u petak, 24. marta i u subotu, 25. marta 2023. godine, a završni ispit od 21. do 23. juna.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja obaviće se od 18. do 24. aprila 2023. godine, i to: od utorka, 18. aprila do petka, 21. aprila, elektronskim putem preko portala Moja srednja škola; u petak, 21. aprila i ponedeljak, 24. aprila, neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima se polažu prijemni ispiti.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu biće organizovani u periodu od 12 do 21. maja.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 20. maja i ponedeljak, 22. maja.

Izvor: Danas

Prethodni članakZaboravljeni košarkaši Čačka: Milutin Kovačević – Mićo Gus
Sledeći članakKošarkaški turnir “Zicer“ – čačanski “Riker park“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here