Novi studijski program na Agronomskom fakultetu: Diplomci će imati zvanje diplomirani inženjer nutricionizma

4
1472

ČAČAK – Sledeći veliki rat u svetu vodiće se zbog hrane i vode, upozoravaju pojedini tumači globalnih prilika skloni apokaliptičnom razmišljanju. Doduše, i veliki broj prvorazrednih naučnika potencira značaj prirodnih resursa kao što su nezagađena tla i izvorišta čiste vode, navodeći da se ovi potencijali smanjuju iz godine u godinu.

Rukovodeći se rezultatima istraživanja iz ovih oblasti i potrebama budućeg naučnog razvoja Srbije, Agronomski fakultet u Čačku i Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu odlučili su da idu u korak s vremenom, o čemu svedoči i nedavno sklopljen sporazum o pokretanju zajedničkog akademskog programa, čiji će polaznici, posle četvorogodišnjih studija, steći zvanje – diplomirani inženjer nutricionizma.

Sporazum o pokretanju ovog programa u okviru osnovnih akademskih studija sklopljen je na nedavno završenom međunarodnom simpozijumu o biotehnologiji koji tradicionalno organizuje Agronomski fakultet u Čačku. Tom prilikom je rečeno da će se nastava za buduće inženjere nutricionizma odvijati u Čačku, dok će profesori i saradnici kragujevačkog fakulteta pružiti stručnu i pedagošku pomoć držeći predavanja iz oblasti medicinskih nauka. Novi studijski program podržao je Univerzitet u Kragujevcu, pod čijim okriljem rade čačanski Agronomski fakultet i kragujevački Fakultet medicinskih nauka.

Podršku novom studijskom programu dala je i Konferencija Univerziteta Srbije, a uskoro se očekuje i zvanična odluka o akreditaciji na nacionalnom nivou, rekao je prof. dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i naučnoistraživački rad na Agronomskom fakultetu u Čačku. Prema mišljenju ovog istaknutog naučnika, nosioci zvanja diplomirani inženjer nutricionizma moći će da računaju na višestruku korist koju će im doneti akademsko školovanje.

  • Budući inženjeri nutricionizma posedovaće znanja i veštine iz širokog spektra naučnih oblasti kao što su poljoprivreda, prerada hrane, tehnološki inženjering, ali i medicina, zbog čega smo i uspostavili saradnju sa kolegama iz Kragujevca. Na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka postoji i master nivo studija iz ove oblasti, pa će naši studenti moći da stignu i do tog akademskog nivoa. Takođe, očekujemo da će ovaj zajednički program uticati i na povećanje broja studenata na našem fakultetu u Čačku – naveo je profesor Kurćubić.

Kragujevački Fakultet medicinskih nauka već godinama vrši opite u vezi sa uticajem načina ishrane na zdravlje, a deo tog naučnog posla se obavlja i u Centru izvrsnosti za pretklinička i funkcionalna istraživanja kojim rukovodi dekan ovog fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević, jedan od inicijatora uspostavljanja čvršće saradnje među fakultetima Kragujevačkog univerziteta.

  • Srodni fakulteti Kragujevačkog univerziteta moraju da kreiraju zajedničke projekte, jer samo tako možemo da postignemo zavidne naučne rezultate na međunarodnom nivou. Što se tiče konkretne saradnje sa čačanskim Agronomskim fakultetom, tamo će nastavu držati i naši profesori, a njihovi studenti će moći da upišu master studije kod nas na vrlo atraktivnom programu za ishranu i suplemente. Smatram da svi fakulteti Kragujevačkog univerziteta, bez obzira na to gde im je sedište, moraju da imaju podjednak tretman, pre svega kada govorimo o povećanju broja studenata – kaže dekan Jakovljević, navodeći da i u svetu vlada veliko interesovanje za studije nutricionizma.

Konkurs za buduće inženjere nutricionizma biće raspisan i na Agronomskom fakultetu u Čačku i na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, s tim da će se sam upis studenata vršiti samo na čačanskom fakultetu.

Izvor: Politika

Prethodni članakProšlo je četvrt veka: Ovo je hronologija bombardovanja Čačka u proleće 1999. godine
Sledeći članakTri nova filma na repertoaru Kulturnog centra

4 KOMENTARA

  1. Pre neki dan dve gospodje vode kerove u parky i razgovaraju bas o nutricionistima. Kako idu kod istih, kako su skupi kolko su one smrsale. Ciste nebuloze.

    • A sta ti nije jasno?! Kao sto je neko ucio matematiku, tako je neko ucio o pravilnoj ishrani i Jos koje cemu. Ma jok krkaj sta hoces kad hicemo!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here