Novi uslovi za besplatnu struju za energetski ugrožene kupce

0
232

Za energetski ugrožene kupce, odnosno one koji imaju pravo na besplatne kilovate struje, gasa i toplotne energije, važe od 1. maja novi uslovi. Uredbom o energetski ugroženom kupcu jednočlano domaćinstvo ima pravo na umanjenje troškova za struju do 120 kilovat-časova mesečno tokom cele godine, za dvočlano i tročlano 160, za četvoročlano i petočlano 200, a za šestočlano i veće domaćinstvo 250 kilovat-sati mesečno.

Kako prenosi “Politika“, domaćinstvo na osnovu zdravstvenog stanja stiče status energetski ugroženog kupca ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja, a kome bi obustavom struje mogao biti ugrožen život ili zdravlje. Od početka ovog meseca podignuta je granica mesečnih prihoda na 65.261,92 dinara za četvoročlanu porodicu. Kriterijumi za sticanje statusa su, pored ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva i broj članova, i imovno stanje, što znači da domaćinstvo nema drugi stan ili kuću.

Istovremeno mesečni prihod domaćinstva za tročlanu porodicu ne smeju da pređu 51.404,63 dinara.

Kada je reč o mesečnim prihodima za domaćinstva s jednim članom, oni ne mogu biti veći od 23.690,05 dinara, a za domaćinstva s dva člana 37.547,34 dinara. Mesečni limit prihoda za domaćinstva s pet članova, kako je objavljeno, iznosi 79.119,21 dinara, do 92.976,50 dinara za domaćinstva sa šest članova, a za domaćinstva s više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se 13.857,29 dinara.

Novim pravilnikom utvrđeni su usklađeni iznosi ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su pored ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva i broj članova, kao i imovno stanje koje podrazumeva da domaćinstvo ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim te u kojoj živi, a granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata, za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87, a za ono koje broje šest ili više članova do 96 kvadrata.

Procedura u vezi sa sticanjem statusa energetski ugroženog kupca sprovodi se u lokalnim samoupravama i one su dužne da u roku od mesec dana odgovore na zahtev.

Izvor: Politika

Prethodni članakKoalicija Čačak protiv nasilja i Novi DSS predala listu za učešće na lokalnim izborima
Sledeći članakLetovanje na kredit – izbor ili moranje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here