Novo istraživanje: Vlast i opozicija skoro izjednačeni u Beogradu, SNS ubedljiv na republičkom nivou

6
902

Da se u nedelju održavaju beogradski izbori, stranke vladajuće koalicije SNS i SPS bi zajedno osvojile oko 42 odsto glasova, dok bi stranke opozicije koje bi prešle cenzus imale nešto manje od 37 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je naručila koalicija “Moramo“, a koje je sprovela jedna inostrana organizacija.

Prema tom istraživanju, cenzus od tri odsto prešlo bi pet lista. Srpska napredna stranka sa 38,9% ima najveću podršku u glavnom gradu. Iza nje sledi koalicija “Moramo“, koja sa 17,2% ima potencijalno veću podršku od liste “Ujedinjeni za pobedu Beograda“ (16,4%).

Prema ovom istraživanju, cenzus bi još prešli SPS i lista Borisa Tadića “Ajmo, ljudi“ sa po 3,2 odsto glasova. Na ivici cenzusa su koalicija NADA – DSS i POKS sa 2,9% i Zavetnici sa 2,5.

Treba napomenutui da se oko 15% ispitanika koji su rekli da će izaći na izbore nije izjasnilo kako će glasati. Njih 8,3% još nije donelo odluku o izbornim favoritima, a 6,9% je odbilo da se izjasni za koga će da glasa.

Ukoliko se rezultati ovog istraživanja pokažu relevantnim, stranke vlasti SNS i SPS mogle bi da formiraju gradsku vlast u Beogradu, jer bi ukupno imale 42% glasova, što bi im, kada im se pridodaju procenti stranaka koje ostanu ispod cenzusa, bilo dovoljno za natpolovičnu većinu (opozicija ima 37%). Međutim, sve bi se moglo promeniti ukoliko još neka opoziciona lista pređe prag od 3%. Istina, pitanje je i da li bi te stranke nužno sarađivale sa opozicijom ili bi se opredelile za koaliciju sa vladajućom garniturom.

Grafika za beogradske izbore

Potpuno je drugačija situacija kada su u pitanju republički izbori, budući da lista SNS, shodno pomenutom istraživanju, ima podršku od 45,6 odsto glasova, što bi joj, imajući u vidu broj lista koje će ostati ispod cenzusa, omogućilo da sama ima više od 126 poslanika u parlamentu sa 250 mesta.

Daleko ispod su Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 11,6 odsto podrške, “Moramo“ sa 6,9 i SPS sa 5,9 odsto potencijalnih glasova. Sve ostale stranke i koalicije ostale bi ispod praga od 3%, a njemu su najbliži NADA – DSS i POKS (2,9), Zavetnici (2,7), “Ajmo, ljudi“ (2,6) i Dveri (2,2).

Grafika za republičke izbore

I u ovoj anketi 6,1 procenat ispitanika odbio je da se izjasni za koga bi glasao, dok je 8,8 odsto neodlučnih, tako da su rezultati ankete podložni promenama, pre svega za one koji su na ivici cenzusa.

Izvor: Morava info

Prethodni članakZa podsticaje u poljoprivredi Čačak izdvojio 67 miliona, raspisivanje konkursa početkom aprila
Sledeći članakGrađanima Čačka plaketa “Večernjih novosti“ za najplemenitiji podvig godine

6 KOMENTARA

  1. Ovom logikom, izbori i ne trebaju Srbiji. Dokle više te agencije da obesmišljavaju izbore i mažu oči građanima? Potpuno se trude da ubiju u pojam narod. Ne verovati nikome sem sebi, otići na izbore i glasati. Jedini način da se izađe iz ovog ludila i zapuše usta trovačima našeg društva.

  2. Đilas roni gorke suze, pre neki dan objavio da ima 27% a oni samo 11. Čak je u Beogradu lošiji od ekologa. Penzija čoveče. I ti i Marinika. Jeremić te ionako mrzi iz dna duše.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here