Za podsticaje u poljoprivredi Čačak izdvojio 67 miliona, raspisivanje konkursa početkom aprila

5
668

ČAČAK – Za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na području grada Čačka u 2022. godini opredeljeno 67 miliona dinara, a javni konkursi za učešće u programu biće raspisani početkom aprila.

Prema rečima Bojana Gavrilovića, rukovodioca Radne grupe za poljoprivredu pri Upravi za lokalni ekonomski razvoj, ove godine biće raspisana dva odvojena konkursa – jedan klasičan, a drugi za mlade poljoprivrednike do 40 godine, koji će biti raspisan naknadno.

U ovom drugom konkursu biće znatno veći iznos za podsticaje. Naime, rukovodstvo je odlučilo da dva mlada poljoprivredna proizvođača koji budu ispunili uslove i budu imali najviše bodova prilikom bodovanja dobiju po 10.000 evra za započinjanje biznisa u poljoprivredi. Jedan će biti iz oblasti stočarske proizvodnje, za kupovinu mlekomata, a drugi iz oblasti voćarstva, i to za nabavku pulsnog sistema za zaštitu od mraza sa navodnjavanjem. Ovih 10.000 evra je 80 odsto od ukupne vrednosti investicije – naveo je Gavrilović u izjavi za TV Galaksija 32.

On je naglasio da će oko 130 poljoprivrednika sa teritorije Čačka koji prošle godine nisu dobili podsticajna sredstva, jer i pored dva rebalansa budžeta nije bilo dovoljno sredstava, ove godine moći da konkurišu sa starim računima i da ostvare pravo na podsticaj ukoliko im dokumentacija bude valjana.

Zbog mogućnosti da grupa poljoprivrednika može da konkuriše i sa starim računima, ove godine smo smanjili maksimalni iznos pojedinačne subvencije i on umesto 500.000 sada iznosi 400.000 dinara po jednom gazdinstvu – pojasnio je Gavrilović.

On napominje da će grad ove godine davati i podsticaje za razvoj ruralnog turizma, što je novina u odnosu nma prethodne godine.

Davaće se podsticaji za opremanje objekata u ruralnom turizmu, odnosno za opremanje dvorišnog mobilijara u tim objektima – zaključio je Bojan Gavrilović.

Izvor: Morava info, TV Galaksija

Prethodni članakNove preporuke za organizovanje ekskurzija, i dalje ne može da se putuje u inostranstvo
Sledeći članakNovo istraživanje: Vlast i opozicija skoro izjednačeni u Beogradu, SNS ubedljiv na republičkom nivou

5 KOMENTARA

  1. Bilo bi lepo kada bi neko uradio studiju o tome koliko ove subvencije uticu na cenu hrane…
    Veliki deo poljoprivredne proizvodnje je trzisno neisplativ stoga su subvencije za osnovne proizvode(mleko,kukuruz,psenica)neophodni…
    Postavlja se pitanje nacina raspodele subvencija…Reklo bi se da se ne subvencionise proizvodnja odredjenih sirovina vec se pomazu uspesni poljoprivrednici…

  2. Čudna mi čuda, najava ovoga ne početkom godine već u jeku kampanje, konkurs za one koji se dobro pokažu sa sigurnim glasovima. Sve je namešteno i nema te sile koja iz arhive može izbrisati sve vesti lokalne vlasti o šteti koju je nanela poljoprivredi. Doveli ste seljaka na rub propasti, obećanja tu ne pomažu.

  3. Kako se sns brine o stocnom fondu dokazuje opadanje broj krupne i sitne stoke a sta drugo ocekivati kad seljak za litru nafte mora da preda 7 litra mleka !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here