“Nušićijada 2019“ – Prognana, a slobodna, druga, a deseta

1
646

IVANJICA – Okolnosti u kojima radimo nisu lake, strah je veliki, autocenzura još veća. Paradoksalno ali istinito – postoji strah čak i od šale. Mi ipak verujemo da je smeh mera slobode, i nastavljamo da negujemo nušićevski humor i započeti kulturni obrazac, a sve to uz snažan element koji nam dolazi od prijatelja: solidarnost.

Foto: Dorćol platz

Ovim rečima drugu, “prognanu, a slobodnu“ “Nušićijadu“ najavljuje jedna od njenih osnivačica i organizatorki Vera Jovanović. Nakon što je sopstvenom udruženju građana KudeS, po političkoj liniji, Opština Ivanjica otela manifestaciju koju su sami osmislili, revitalizovali i učinili je jednom od najzanimljivijih u ovim letnjim mesecima, oni ove godine, po drugi put, a zapravo deseti u nizu, organizuju “Nušićijadu“ onako kako su je i zamislili i učinili ponovo živom.

Progonstvo prave “Nušićijade“ iz rodne Ivanjice i dalje traje, ali traje i kulturno-umetnička gerila kao vid otpora udruženja građana KudeS, koje su ivanjičke opštinske vlasti izbacile iz festivala koji su osam godina u partnerstvu organizovali.

Druga godina u izgnanstvu ponovo će u okviru tri događaja okupiti veliki broj javnih ličnosti i prijatelja “Nušićijade“, da pod neobičnim okolnostima slave deceniju ovog festivala, koji je po svom izvornom konceptu simbol borbe za slobodu govora, humora, smeha i života. Baš kao i sam Nušić.

Događaji će se organizovati na Dorćol placu u Beogradu, kao i na privatnim posedima u okolini i centru Ivanjice, najavljuju iz KudeS-a. U petak, 23. avgusta 2019. godine, Dorćol Platz iznova postaje spoj Ivanjice i Beograda, i vrata otvara umetnicima, aktivistima, novinarima i, naravno, humoristima i satiričarima. Sutradan, u subotu, 24. avgusta 2019, kapije svog imanja u okolini Ivanjice (do kog ste stiže asfaltnim putem!) za potrebe druženja sumnjivih lica koja se i dalje naglas šale, poštovalaca umetnosti i namernih prolaznika otvaraju prijatelji i učesnici festivala.

Ova “Nušićijada“, za koju iskreno verujemo da je samo privremeno u izgnanstvu, ponovo će okupiti brojne prijatelje festivala bez kojih bi poduhvat njene organizacije bio nemoguć – naglašavaju organizatori i najavljuju brojne goste.

U formatu radija koji se gleda koji će voditi Darko Mitrović i Marko Stepanović, odnosno Marko Vidojković i Nenad Kulačin, a u programu “Mentalno razgraničenje“, festival okuplja glumce Petra Božovića, Laneta Gutovića i Tihomira Stanića; humoriste i poznata lica poput Zorana Kesića, redakcije Njuz.net, Miodraga Stošića i nezaobilaznog Dražu Petrovića koji ove godine nastupa u okviru PLJiŽa, zajedno sa Mićkom LJubičićem i Vojom Žanetićem; pisce, izdavače, novinare, dramaturge, reditelje, aktiviste: Petra Arbutinu, Milana Ćulibrka, Minju Bogavac, Vojkana Arsića, Zorana Hamovića, Vladana Slavkovića, Gutu Grubačkog; muzičare poput Dragoljuba Đuričića, Sashke Janx, Jovana Maljkovića i Balkan Salsa Benda; pedagoge, naučnike i edukatore poput Milana Popovića sa eksplozijom otkrića, Ivu Eraković sa dečjim pravima i Pozorište tri mame sa pozorištem senki.

Tokom ova dva događaja biće prikazane i izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića – “Karikature od naših života“ i “Karikature protiv diktature“, dok će učesnici moći da započnu kreiranje Depoa Nove solidarnosti.

Izvoor: Danas

Prethodni članakZavršena muzička radionica za srednjoškolce
Sledeći članakKompanija “Metalac“ ušla i u građevinski biznis, završena stambeno-poslovna zgrada u Milanovcu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here