U Gradskoj biblioteci otvorena izložba arhivske građe “Smak 50“ (FOTO)

0
228

ČAČAK – Retrospektivna izložba arhivske građe “Smak 50“, koja je posvećena 50-godišnjici postojanja jednog od najznačajnijih rok bendova na našim prostorima, otvorena je u četvrtak, 1. septembra, u Gradskoj biblioteci Čačak.

Autor postavke je Ksenija Đerković, predsednik udruženja “Smakovci“ i ćerka bubnjara Slobodana Stojanovića Kepe.

Program otvaranja započeo je dokumentarnim filmom o kultnom rok sastavu i njegovim članovima – Radomiru Mihailoviću Točku, Slobodanu Stojanoviću Kepi, Zoranu Milanoviću i Borisu Aranđeloviću.

Osim filma, publika je mogla da vidi i 49 plakata na kojima su prikazane fotografije, ploče, koncertne karte, brojni novinski članci iz starih novina poput Džuboksa, Reportera, TV Revije itd.

U vitrinama su izloženi i eksponati – bubnjarske palice, delovi garderobe i drugi rekvizirti i oprema koje su članovi benda koristili na sceni.

“Smak 50“ je putujuća izložba koja predstavlja veliki doprinos negovanju uspomene na ljude koji su rok muziku živeli, poznavali i osećali. Autorka postavke Ksenija Đerković govorila je o pripremi i odabiru materijala za izložbu, ali pre svega o tome kako je izgledalo i kako danas izgleda “živeti život Smaka“. Ona se prisetila detinjstva i tinejdžerskih dana kada su joj pomalo i smetale probe benda koje su se odvijale u očevoj porodičnoj kući, međutim, danas kada su članovi Smaka veterani, priznaje koliko joj prija blizina ljudi čija je energija neprolazna.

Izložbu Smak 50 je otvorio pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković. On je rekao da Grad Čačak organizuje koncert Smaka 9. septembra i da će Čačani, ali i brojni gosti iz regiona, dobiti priliku da čuju prepoznatljiv zvuk benda čijom se dugom tradicijom tako često i svakako s mnogo razloga ponose. Petković je najavio koncertni spektakl na Gradskom trgu, na bini veličine šest ari i sa posebnim vodom za struju.

Izložba “Smak 50“ biće otvorena do 12. septembra u Galeriji Biblioteke.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakNove cene goriva: Blago pojeftinjenje benzina
Sledeći članakSvaka treća testirana osoba u Čačku zaražena koronom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here