Obeležen Dan oslobođenja Čačka

1
436

ČAČAK – Polaganjem venaca i cveća i odavanjem pošte kraj humke poginulih borca i građana, u Spomen parku Borbe i pobede, obeležen je Dan oslobođenja Čačka u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), Socijalističke partije Srbije (SPS) i drugih organizacija.

Narodnooslobodilačka vojska, uz pomoć Crvene armije oslobodila je Čačak 3. decembra 1944. godine.

Tokom četiri godine rata, život je izgubilo više od 5.000 vojnika i građana.

Predsednik čačanskog SUBNOR-a Bole Lukić, rekao je oslobođenje grada na Moravi počelo polovinom oktobra.

U jesen 1944. godine doneta je odluka da se preseče koridor kojim su se kretale nemačke trupe. Nemci su na ovom području angažovali četiri nepotpune divizije i njih su napadale jedinice druge proleterske divizije uz pomoć dva puka Crvene armije – izjavio je Lukić.

Predsednik Gradskog odbora SPS Nemanja Trnavac, rekao je da je ta stranka jedina politička organizacija koja čuva tekovine narodno oslobodilačke borbe.

Nećemo da pravimo podele, želimo da ovo vreme, kada se u celoj Evropi prave podele i kada se vrši revizija istorije, da govorimo činjenično, na bazi tačnih podataka šta je bilo zarad budućih naraštaja – istakao je Trnavac.

I na humke poginulih vojnika i Crvene armije u selima Trbušani i Donja Trepča položeni su venaci i cveće i odata pošta nastradalima.

Izvor: MNA

Prethodni članakSNS Čačak: Opoziciji u nedostatku argumenata uvek krivi Vučić i SNS
Sledeći članakČačak dobio 67 miliona dinara za rekultivaciju deponije Prelići

1 KOMENTAR

  1. Život je izgubilo preko 7.000 ljudi tokom drugog svetskog i gradjanskog rata, kako civila tako i boraca dva antifašistička pokreta otpora – ravnogorskog i partizanskog. Zakonima ove države oni su izjednačeni. Pijetet svim žrtvama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here