Obeležen dan Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, u glavnoj ulozi osnovci

0
138

ČAČAK – Juče je u Galeriji “Risim“ obeležen dan Umetničke galerije “Nadežda Petrović“. Ove godine program je bio posvećen promociji knjige za decu “Slikana geometrija“, koja pripada ediciji “Deca i slike“, pokrenutoj u Galeriji 2013. godine.

Na početku promocije prisutnima se najpre obratio direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, podsetivši goste na neke od ličnosti zaslužnih za sadašnji ugled, uspeh i afirmaciju Galerije (Milorada Nikšića, Miloša Milosavljevića, Radomira Stanića, Vuka Petronijevića, Milovana Vulovića, Bogića Risimovića, Milene Ikodinović, Slobodana Sanadera i kasnijih saradnika i zaposlenih Stevana Sekovanića, Milomira Petrovića, Mihaila Bošnjakovića, Milicu Petronijević…).

Njihova želja da se Grad Čačak na odgovarajući način oduži velikoj slikarki Nadeždi Petrović, kao i vizija o mestu i programskom opredeljenju Galerije koja nosi njeno ime, je na najbolji način realizovana. Galerija kontinuirano radi na dobrobit umetnosti i umetnika, neguje sećanje na Nadeždu Petrović i njeno neprocenjivo delo, kako na polju umetnosti, tako i na polju društvenog aktivizma i trudi se da njena ličnost i Memorijal posvećen njenom velikom umetničkom delu budu okosnice programskih aktivnosti, uz stalni rad na očuvanju i unapređenju visoko dostignutog nivoa iz oblasti kojima se ustanova bavi – istakao je Ćalović.

Autorka knjige i celokupnog projekta “Slikana geometrija“ Dragana Božović, muzejska savetnica galerije, govorila je o publikaciji i ideji koja stoji iza njenog stvaranja i oblikovanja – da se kroz igru istraživanja deci omogući učenje i rekapitulacija geometrijskih oblika, ali i upoznavanje sa umetničkim delima koja Galerija čuva u svom fondu.

Učiteljica Gorica Đoković, koja je bila stručni konsultant u realizaciji ovog izdanja, potom je pozvala učenike četvrtog razreda OŠ “Milica Pavlović“, koji su bili prisutni na promociji i radionici koja se simultano odvijala, da predstave i obrazlože svoje radove nastale na radionici, što su mališani i uradili šarmantno zaključivši promociju.

Galerija će tokom trajanja izložbe ugostiti nastavnike osnovnih škola koji će sa učenicima posetiti izložbu, upoznati se sa knjigom i zajedno istraživati i rešavati kreativne zadatke iz geometrije, ali i umetnosti.

Izložba kao i publikacija “Slikana geometrija“ deo su projekta “Vizuelne umetnosti u obrazovanju“ koji je podržan od strane Ministarstava kulture i prosvete, a naslanja se na Memorandum o saradnji koji je potpisan između predstavnika grada Čačka, ustanova kulture, predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Morava info

Prethodni članakĐoković: Čačak je ekološki savestan grad
Sledeći članakFotografije Branka Utvića sa koncerta sastava “Hooverphonic“ u Beogradu (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here