Obeležena 205. godišnjica Boja na Ljubiću (FOTO)

3
1024

ČAČAK – Polaganjem venaca i odavanje počasti, u Čačku je danas obeležena 205. godišnica Boja na Ljubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića.

Vence su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predstavnici Vojske Srbije, Moravičkog upravnog okruga, grada Čačka, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Antić je rekao da se država sa velikom pažnjom i poštovanjem odnosi prema svojim precima, podsetivši da postoji 68 državnih ceremonija.

Uloga Tanaska Rajića i naših slavnih predaka doprinela je da Miloš Obrenović može da uđe u proces izrade sporazuma sa Turcima i da udari temelje stvaranja moderne srpske države. Pored boja na Ivankovcu, Deligradu, Mišaru, Čokešini i drugum mestima koje su vodili veliki ustanici i u Prvom i Drugom srpskom ustanku, uspeli smo da posle skoro četiri veka vratimo Srbiji državnost i da se na ovim prostorima gde je srce Srbije stvori moderna srpska država – istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, država vodi računa da sve važne događaje iz istorije, na jedan dostojanstven i častan način obeleži i oduži se precima.

Gradonačelnik Milun Todorović, izjavio je da je ovo veliki dan za sve Čačane i rodoljube.

Sa ovim spomen kompleksom, hramom kneza Lazara, Parohijskim domom koji će biti osvećen, Čačak vodi računa o svojoj istoriji, tradiciji i junacima, a to ćemo nastaviti i dalje – poručio je Todorović.

Bitka na Ljubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku.

Tom prilikom čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije.

Na brdu Ljubić, nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju.

Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu na Ljubiću.

Izvor: MNA; Foto: MNA/Miloš Lukić

Prethodni članakDva važna igrača produžila saradnju sa Borcem
Sledeći članakĐoković: Nekadašnja deponija Prelići postaće zelena oaza površine 12 hektara

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here