Obeleženo 109 godina od smrti Nadežde Petrović: Trg ispred Gimnazije nosiće ime velike slikarke

0
233

ČAČAK – Grad Čačak, Kolo srpskih sestara “Nadežda Petrović“ Čačak i Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ obeležili su danas 109 godina od smrti Nadežde Petrović, slikarke, humaniste, idejnog tvorca i prvog sekretara Dobrotvornog društva Kola srpskih sestara, koja je preminula 3. aprila 1915. u Valjevskoj bolnici.

Nakon parastosa u Crkvi Vaznesenja Hristovog u Čačku, vence su ispred spomenika Nadeždi Petrović u Čačku, položili pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković, direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Lela Pavlović i predsednica “Kola srpskih sestara“ u Čačku Bojana Jakšić. Događaju su prisustvovali i predškolci iz vrtića “Neven“.

U centru grada u toku su radovi na pretvaranju Ulice župana Stracimira u pešačku zonu, gde će se, ispred Gimnazije, nalaziti gradski trg koji nositi ime Nadežde Petrović.

  • Prošle godine smo obeležili 150 godina od rođenja naše velike umetnice, a danas smo ovde da obeležimo 109 godina od njene smrti, ali i da obavimo jedan razgovor sa Nadeždom. Da joj kažemo da će ovaj prostor na kome se nalazimo poneti njeno ime. Ovo će biti Trg Nadežde Petrović. Da će ovaj spomenik, a to je prvi spomenik u Srbiji podignut jednoj umetnici i rad je Ivana Meštrovića, biti konzerviran i zaštićen. Da ćemo do kraja godine uraditi projekat za buduću stalnu postavku Umetničke galerije “Nadežde Petrović“ i nadam se već sledeće godine, kada ćemo obeležiti 110 godina od njene smrti, početi radove na tom fantastičnom objektu, još jednom objektu kulture u našem gradu – rekao je Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Branko Ćalović rekao je da Čačak i Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ neguju sećanje na svoju sugrađanku i jednim “živim spomenikom“ – Memorijalom Nadežda Petrović.

  • Danas, uz Galeriju, Nadeždino ime nosi jedna ulica, vrtić, humanitarno Udruženje “Kolo srpskih sestara“, kao i Udruženje žena preduzetnica. Smatram da se galerija tokom prošle godine na jedan dostojan način odužila našoj sugrađanki, kroz veliki jubilej 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, kada smo njenu ličnost i njeno umetničko stvaralaštvo promovasili u Čačku, regionu i Parizu – rekao je Ćalović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakCentar Čačka u četvrtak tri sata bez struje
Sledeći članakJP “Gradac“: Netačne tvrdnje aktivista sa društvenih mreža da su “odbranili“ stabla u Bulevaru Vuka Karadžića

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here