Obeleženo 209 godina od Boja na Ljubiću

4
477

ČAČAK – Polaganjem venaca i odavanjem počasti, u Čačku je danas obeležena 209. godišnjica Boja na Ljubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića.

Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, Vojske Srbije, MUP-a, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe Todorov, koji je istakao da mi, kao potomci slavnih predaka moramo nastaviti njihovim stopama u borbi za nezavisnost i vojnu neutralnost, nove mostove, fabrike, bolnice i sve građane Republike Srbije.

  • Naš narod je kroz istoriju uvek bio oslobodilački. Narod koji je poštovao mir, ali nije dao na sebe i posle vekova ropstva uspeo da donese u naše krajeve slobodu. Danas slobodu čuvamo, baštinimo, negujemo uz velike izazove koji su pred nama. Državno rukovodstvo pokušava i čini sve i uspeva da obezbedi mir, kao preduslov za slobodu – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Bitka na Ljubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku. Tom prilikom čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije.

Prethodni članakPlanska isključenja struje za petak, 7. jun
Sledeći članakSimović: Brojne nepravilnosti u izbornom procesu, ne napuštamo Gradsku upravu dok ne sačinimo zapisnik

4 KOMENTARA

  1. Koliko cenimo svoju slavnu prošlost vidi se i po tome da je na proslavi bilo dvadesetak ljudi a u dnevnim novinama nigde nema da je proslava 209 godina boja na Ljubiću, sve novine pišu o „boju“ u beogradskoj areni između onih lopova Zvezde i Partizana, valjda je to važnija vest.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here