Obradović: Građani moraju biti svesni da imaju pravo na pobunu i građansku neposlušnost

7
430

ČAČAK – Lider Dveri Boško Obradović rekao je da građani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobudu, pravdu i demokratiju.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Više nije dovoljno samo promeniti vlast. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Srbiji nedostaje ‘demokratija odozdo’, od najmanje jedince oradnizovanog građanstva: na Univerzitetima, u preduzećima, u zgradama i naseljima – rekao je Obradović u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista Danas.

Kako je naveo, neophodni su svi klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna do građanskih uličnih akcija kojima bi svi zajedno branili prava – na slobodu misli, na rad, na grad, na selo, na zdravu životnu sredinu.

Obradović je rekao da je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog.

Čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideloškim polovima, važno je da budemo na ‘pravoj strani barikade’ i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanu bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije – rekao je lider Dveri.

On je naveo i da je „pre svega potrebno otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog između različitih mišljenja, sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista“.

Već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića kao prava demokratska država – rekao je Obradović u autorskom tekstu u kojem se, u velikom delu, poziva na knjigu „Pravo na pobunu – uvod u anatomiju građanskog otpora“ Srećka Horvata i Igora Štiksa.

Izvor: Beta

Prethodni članakDelovi tetirorije Čačka u utorak bez struje
Sledeći članakDr Tošić: U prvoj polovini 2020. u Čačku manje umrlih nego u istom periodu prošle godine

7 KOMENTARA

  1. Evo zašto toliki napadi na Boška. Još kao student beogradskog univerziteta Boško je bio protiv Miloševićevih komunista. Uspeo je da iz vlasti ukloni Velimira Ilića i Veljka Negovanovića. Kad su demokrate htele u EU po svaku nacionalnu cenu, uveo je Dveri u politiku. Od kada Vučić i Šešelj uništavaju Srbiju , Boško i Dveri se istinski bore protiv toga. Da nema Dveri i Boška ne bi se znalo kolika je nesreća građana od Vučićeve vlasti. Izdržite Dverjani.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here