Obradović: Pod hitno zaštiti penzionere uoči teške zime, ovo je pet mera koje je neophodno doneti

1
389

ČAČAK – U okviru nove kampanje “Sigurnost za sve“ Srpski pokret Dveri predložio je Vladi Srbije da u budžetu za novu, 2023. godinu predvidi pet konkretnih mera podrške najstarijim građanima Srbije u susret, kako se navodi, teškoj zimi koja nas očekuje.

Pet mera javnosti je putem saopštenja predočio lider Dveri Boško Obradović.

Pre svega, kao prvu meru treba ispraviti nepravdu prema svih onih 850.000 penzionera kojima su oduzeti delovi penzije za vreme četiri godine važenja Zakona o privremenom načinu isplate penzija. Radi se o 850 miliona evra koji se lako mogu naći tako što bi se odustalo od izgradnje nacionalnog stadiona ili otkupa prava na prenos engleske fudbalske lige za sledeću godinu. Otete penzije treba da budu konvertovane u javni dug i vraćene svima kojima su oduzete, računajući i zakonske naslednike onih naših najstarijih sugrađana koji su u međuvremenu, nažalost, preminuli – kaže Obradović.

Kako ističe, druga mera se tiče podizanja visine minimalne penzije sa kojom “ne može da se preživi u ovom vremenu ekstremnih poskupljenja“.

Skoro 100.000 penzionera ima penziju manju od 10.000 dinara mesečno sa kojom se ne mogu platiti troškovi za svakoga dana sve skuplje komunalije, ogrev, hranu i lekove. Naš predlog je da minimalna penzija ne sme biti manja od 200 evra. Treća mera se odnosi na preko 100.000 starih i često nemoćnih lica, posebno na selu, koja nemaju nikakva primanja u starosti, i zaslužuju neku vrstu socijalne penzije od države takođe u visini ne manjoj od 200 evra. Ovu, kao i prethodnu meru treba doneti prema socijalnoj karti tih porodica, odnosno prema stepenu njihove socijalne ugroženosti – navodi lider Dveri.

Obradović naglašava da se četvrta mera tiče ukidanja “one nepravedne zakonske klauzule da lice koje je ima 40 godina radnog staža, a nije dostiglo starosnu granicu za odlazak u penziju, dobija trajno umanjenje penzije“.

Ne vidimo razlog zašto se vrši ova krupna diskriminacija prema ljudima koji su ispunili čitav radni vek, a posebno ne zašto se to ne ukine kada penzioner sa 40 godina radnog staža napuni godine koje predstavljaju starosni uslov za odlazak u penziju, već umanjenje trajno ostaje na snazi. Peta mera tiče se drugačijeg načina povišice penzija koje ubuduće ne bi bile povećavane linearno već selektivno. Oni koji imaju manje penzije (milion penzionera ima penziju ispod proseka) treba da dobiju veće povećanje, a oni koji imaju visoke penzije manje. Povišica od 9% za onoga ko ima penziju od 10.000 dinara iznosi 900 dinara, a za onoga ko ima penziju 100.000 to je 9.000 dinara, što je apsolutno nepravedno. Jer, odlaskom u penziju i prestankom ličnih uplata doprinosa u penzioni fond prestale su razlike među penzionerima i visinama njihovih penzija i od tog trenutka država usklađuje visinu penzija i vrši povećanja pa to može da čini selektivno vodeći se socijalnim razlikama – zaključuje Boško Obradović.

On smatra da bi ovih pet mera ozbiljno zaštitilo “naše najstarije sugrađane u ovom vremenu velike krize, ogromnih svakodnevnih poskupljenja i drastičnih socijalnih nejednakosti, i omogućilo im da lakše prežive tešku zimu pred nama“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakStari dugovi stižu na naplatu: Novo zaduživanje Srbije po visokim kamatama
Sledeći članakPred čačanskom publikom novi domaći triler i avanturistički blokbaster

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here