Obradović zaoštrava anti-migrantsku retoriku: Vlast od Srbije pravi najveći azilantski centar u Evropi

0
185

ČAČAK – Predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović ocenio da je migrantska politika aktuelne vlasti doživela neuspeh i da je Srbiji potrebna nova politika kada  je u pitanju ova populacija.

Po njegovoj ocenii, ta politika predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju za građane Srbije, zbog čega je, kako je naglasio, neophodo da se promeni.

Svakome ko je u nevolji treba pomoći, ali dozvoliti da se od Srbije napravi najveći azilantski centar u Evropi i da migranti, koji više ne mogu da idu dalje ka Zapadnoj Evropi jer su svi zatvorili granice izuzev Srbije, ostaju ovde po pravilima Aleksandra Vučića ili Angele Merkel, da bi time rešili pproblem srpskog nataliteta ili radne snage, to je za nas apsolutno neprihvatljivo – naveo je Obradović.

Vučić je, navodi on, u dogovoru sa nemačkom kancelarkom spreman da sprovede politiku trajnog smeštanja migranata na teritoriji Srbije.

Krijumčarskim putem, kršeći sve naše zakone, svakoga dana u Srbiju ulaze novi migranti, ali iz Srbije više ne mogu dalje jer su zatvorene sve granice prema Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni jednostavno ne mogu ni napred ni nazad i ostaju u Srbiji, što traži potpuno novi pristup migrantskoj krizi i novu politiku po ovom pitanju – rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je ocenio da je vreme za preispitivanje politike aktuelne vlasti prema migrantskoj krizi koja, prema njegovoj oceni, nosi ozbiljne bezbednosne i svake druge opasnosti za sve građane Srbije.

Obradović je dodao da je dosadašnja politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za Dveri “apsolutno neprihvatljiva“.

Ideja Aleksandra Vučića i aktuelne vlasti SNS da naši ljudi odlaze iz Srbije, a da migranti dolaze u Srbiju je opasna ideja koja menja strukturu stanovništva u Srbiji i nosi brojne bezbednosne i druge rizike – rekao je Obradović.

On je podsetio da je 20. oktobra 2017. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo odgovor na poslaničko pitanje republičkog poslanika Dveri Marije Janjušević u kome se navodi da je ukupan broj tražilaca azila u Republici Srbiji od 1. jula 2011. do 31. decembra 2016. godine bio 618.412 stranih državljana.

Šta će se desiti ako deo njih koji ne budu dobili azil u zapadno-evropskim zemljama po postojećem domaćem Zakonu o readmisiji budu vraćeni u Srbiju, jer su ovde registrovani kao tražioci azila – upitao je lider Dveri.

On je od aktuelne vlasti zatražio da odgovori zašto je nekadašnji republički Komesarijat za izbeglice preimenovan u Komesarijat za izbeglice i migracije, zašto su srpske izbeglice sa ratom zahvaćenih područja iz bivše Jugoslavije i interno raseljena lica sa Kosova na taj način izjednačene sa migrantima iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Sirije.

Obradović pita i zašto su sve lokalne samouprave u Srbiji dobile nalog da donose lokalne akcione planove o „unapređenju položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila za period do 2021. godine“, u istom paketu sa rešavanjem problema srpskih izbeglica.

Da li je tačno da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Vladom Austrije o vraćanju svih onih migranata koji ne mogu da dobiju azil u Austriji nazad u Srbiju, kao što tvrdi bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, i da li postoje isti ovakvi ugovori sa drugim zemljama zapadne Evrope – pitao je Obradović.

On pita i da li je tačno da je u novi Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uvršten novi član kojim se smanjuje osnovica doprinosa za zaposlene i za poslodavce za tzv. “novonastanjenog obveznika“, kao i da se ovi nedostajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za ova „novonastanjena“ lica plaćaju iz budžeta Republike Srbije i na koga se to odnosi.

Obradović je najavio da će Dveri u četvrtak u Skupštini Srbije na posebnoj konferenciji za medije predstaviti “Sretenjsku rezoluciju Dveri“ o novoj migrantskoj politici.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPoplavljeni: Divlja deponija na Keju i dalje se širi, zašto niko ne reaguje na naše molbe
Sledeći članakTodorović: Nemamo čarobni štapić za FRA, ali verujem u pozitivno rešenje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here