Očekuje se pojeftinjenje goriva, ali još se ne zna kada

1
240

S obzirom na to da je Saudijska Arabija povratila proizvodnju nafte na nivo od pre napada Huta dronom na postrojenja kompanije Aramko, ali i zbog manje potražnja nafte u Kini zbog carina nametnutih od strane Sjedinjenih Američkih Država, cena nafte na svetskim berzama pada što će u dogledno vreme dovesti i do pada maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

Na svetskom tržištu je cena nafte „brent“ pala za 85 centi ili 1,4 odsto na 61,06 dolara za barel, dok je američka „laka“ nafta pojeftinila za 59 centi ili 1,1 odsto na 55,32 dolara za barel, piše Danas.

Do silaznog trenda je došlo nakon što je Saudijska Arabija, povratila proizvodnju nafte na 11,3 miliona barela dnevno. Takođe, Kina je upozorila u sredu na „nestabilnost na međunarodnim tržištima“, nakon spekulacija da Vašington razmatra mogućnost delistiranja akcija kineskih kompanija sa američkih berzi.

Međutim, portparolka američkog ministarstva finansija Monika Krauli je demantovala tu informaciju, navodeći na svom Tviter nalogu da ministarstvo „u ovom trenutku ne razmišlja o tome da blokira listiranje akcija kineskih kompanija na američkim berzama“, i da „pozdravlja investiranje u Sjedinjene Američke Države“.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović potvrđuje za Danas da je došlo do pada cena nafte na svetskim berzama i da će se to, u jednom trenutku, odraziti i na maloprodajne cene benzina u našem regionu.

Osnovni razlog za pojeftinjenje nafte je stabilizacija proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Pad proizvodnje uzrokovan napadima na postrojenja Aramka je bila razlog zbog koga je došlo do povećanja cena nafte na svetskim berzama, a njena stabilizacija sada izaziva pad cena nafte. Rast cena nafte je doveo i do povećanja maloprodajnih cena goriva, istini za volju ne velikih sa izuzetkom Hrvatske. Sada je logično očekivati novu korekciju cena, to jest njihov pad sem u slučaju da novi presek koji treba da uradimo ne pokaže da se ponovo beleži rast cena ‘crnog zlata’. U svakom slučaju, u narednom periodu treba očekivati blagi pad maloprodajnih cena goriva, s obzirom da je prethodno njihov rast bio isti takav – navodi Mićović.

Podsećanja radi, krajem septembra je maloprodajna cena goriva u Srbiji zbog rasta cena nafte na svetskim tržištima poskupela u proseku za oko tri dinara.

Izvor: Danas

Prethodni članakViše od kilometra novog asfalta u Bresnici, napreduje gradnja školske fiskulturne sale
Sledeći članakRekonstruisan jedinstveni milanovački spomen-kompleks koji su zajedno otvorili Tito i Brežnjev (FOTO)

1 KOMENTAR

  1. UF! Pasce cena verovatno za ceo jedan dinar. U ostalom, sta se to drzavu Srbiju i njene gradjane tice? Mi smo nasu naftnu industriju i izvorista nafte POKLONILI Rusiji, pa nas ne zanimaju oscilacije na svetskom trzistu nafte i naftnih derivata. Onda nam rekose da vise necemo imati tih problema. Ne znam samo koju laz nam spremaju, kao opravdanje za „prodaju“ ,vrlo profitabilne firme, Petrohemije. Mozda je to cena onog ordena Aleksandra Nevskog, koji ji Putin poklonio Vucicu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here