Rekonstruisan jedinstveni milanovački spomen-kompleks koji su zajedno otvorili Tito i Brežnjev (FOTO)

1
779

GORNJI MILANOVAC – Krajem prošle godine u Gornjem Milanovcu rekonstruisan je jedinstveni spomen kompleks “Brdo mira”, koji su 1962. godine, otkrivanjem spomen kosturnice posvećene crvenoarmejcima palim u borbama za oslobođenje ovog mesta, svečano otvorili tadašnji predsednici Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza Josip Broz Tito i Leonid Iljič Brežnjev.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Osim tog spomenika, na Brdu mira nalaze se spomenici iz različitih epoha.

Brdo mira je specifičan memorijalni kompleks, koji se izdiže iznad samog Gornjeg Milanovca.

Na površini od oko četiri i po hektara nalazi se brojno spomeničko nasleđe koje prerasta u jednu rečitu istoriju srpskog naroda tokom 20. veka.

Čitava priča je počela još 1956. godine i početkom 60-tih godina 20. veka kada je ovaj prostor pošumljavan od strane tadašnje Školske omladine i kada je podignut spomenik pripadnicima Druge proleterske brigade koji su položili svoje živote, ukupno njih 33, za slobodu tadašnje Jugoslavije – rekao je direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

Aleksandar Marušić; foto: MNA/Miloš Lukić

Marušić kaže da je šest godina posle podignut istovetan spomenik, od crvenog granita.

U toj spomen kosturnici je pohranjeno 408 zemnih ostataka boraca Sovjetske crvene armije, koji su tokom jeseni 1944. godine položili živote u borbi protiv fašizma – naveo je on.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Deceniju kasnije podignut je i spomenik jugoslovenskim internircima koji su stradali u jednom komplesku nacističkih logora u Norveškoj.

Vajar Živorad Žika Maksimović iz Čačka je idejni tvorac tog spomenika koji simbolizuje probijanje sunca kroz okove ropstva i taj spomenik je podignut 1973. godine. Pored njega se nalazi i jedna spomen ploča na kojoj su popisana imena 33 stanovnika rudničko-takovskog kraja koji su stradali u tim logorima od 1942. do 1945. godine – rekao je Marušić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

U ovom kompleksu postavljen je i spomenik u znak sećanja na žrtve logora mathauzen. To je jedino obeležje koje se nalazi u bivšoj Jugoslaviji, svedočeći o velikom stradanju.

U znak sećanja na nastradale Milanovčane tokom ratova 90-tih, podignut je spomenik na kom je uklesano 18 imena.

Odlična je prilika da se novi, mlađi naraštaji kroz časove istorije poduče, a stariji podsete o svim tim razmerama stradanja srpskog naroda tokom 20. veka i od strane spoljnog okupatora, ali i naših međusobnih nesporazumevanja i građanskih ratova – istakao je Marušić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Sredstvima lokalne samouprave i Vlade Srbije, pre nešto manje od godinu dana kompleks Brdo mira je rekonstruisan, ali ne samo u turističke svrhe, već ga građani mogu koristiti za šetnju i rekreaciju.

Izvor: MNA

Prethodni članakOčekuje se pojeftinjenje goriva, ali još se ne zna kada
Sledeći članakVlada Đokić: Malina je bio veliki igrač, veliki je čovek, želim mu da postane i veliki trener

1 KOMENTAR

  1. Istina je da je Brdo mira rekonstrugisano pre godinu dana. Ali ja prolazim cesto tuda i mislim da niko vise nije prisao tome, ne odrzava se. Šteta, jer je to lepo zamisljeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here