Od sledeće godine obavezna registracija svih pripejd brojeva u Srbiji

2
582

Skupština Srbije usvojila je novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prema ovom zakonu, uvodi se registracija svih pripejd pretplatnika mobilne telefonije u Srbiji, kako se navodi, u cilju postizanja veće sigurnosti građana, prenosi N1.

Obavezna registracija će biti za sve nove korisnike pre nego što postanu pripejd korisnici, odnosno pre nego što kupe SIM karticu sa novim brojem, kao i svi oni koji već imaju pripejd brojeve od ranije.
Zakon predviđa da će registracija moći da se obavi „fizičkim prisustvom“, misleći verovatno u filijalama mobilnih operatora, kao i elektronskim putem na sajtu eUprave.

Registracija za fizička lica podrazumeva ostavljanje podataka kao što su ime i prezime i jedan od identifikacionih podataka kao što su JMBG, broj lične karte, broj putne isprave ili evidencioni broj stranca.

Nadležno ministarstvo ima rok od šest meseci od dana stupanja zakona na snagu da donese poseban pravilnik o registraciji pripejd usluga mobilne telefone, a pružaoci usluga odnosno operateri godinu dana posle toga da započnu registraciju svojih korisnika. To znači da će najkasnije do oktobra 2024. godine krenuti proces registracije.

Rok za završetak starih korisnika još uvek nije poznat, kao ni šta će biti sa onima koji to ne učine, ali će se to verovatno predvideti posebnim pravilnikom do jeseni.

U zakonu se podseća da je ukupan broj korisnika mobilne telefone na kraju 2021. godine iznosio 8.501.519 što je za 2,9 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Broj korisnika mobilne mreže u 2021. prevazilazi ukupan broj stanovnika i ispada da korisnici u proseku koriste više od jedne SIM kartice.

Izvor: N1

Prethodni članakU ponedeljak počinje prodaja ulaznica za majstoricu Borac – Helios
Sledeći članakPolet nakon preokreta savladao Slogu iz Kraljeva

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here