Odeljenje ginekologije konačno dobilo novi ultrazvučni aparat

1
2073

ČAČAK – Odeljenju ginekologije čačanske Opšte bolnice danas je uručen novi ultrazvučni aparat kao donacija Srpsko-američkog medicinskog udruženja iz Vašingtona.

Jedan od najmodernijih ultrazvučnih aparata vredan je 33.600 dolara i omogućiće nesmetani rad na ginekologiji.

Načelnik ginekologije Aleksandar Urošević izjavio je da se radi o poslednjoj reči tehnologije sa tri ultrazvučne sonde.

Nadam se da je ovo početak sređivanja ginekološkog dela u smislu nabavke opreme za operacioni blok koji je star više decenija. Ovo je temelj našeg rada, ambulatnog i sa našim pacijentima na odeljenju – objasnio je Urošević.

Dr Aleksandar Urošević

On je istakao da je ambulantni rad do sada rađen na starom ultrazvučnom aparatu, a nešto što je bilo specifičnije pacijente su prevodili na porodilište.

To nije bilo opravdano ni epidemiološki, ali i u smislu maltretiranja pacijentkinja koje su odlazile sa ginekologije u porodilište da bi obavile taj pregled. Sada ćemo sve pacijentkinje sa odeljenja, ali i trudnice i spoljne pacijete koji se upućuju iz dispanzera tretirati na novom ultrazvučnom aparatu – naveo je Urošević.

U planu su, kaže on, određene procedure u pogledu steriliteta i prohodnosti jajovoda upravo na novom uređaju.

Direktor Opšte bolnice u Čačku Radoslav Milošević, podseća da ultrazvučni aparat na ginekologiji, nije bio u funkciji nekoliko meseci.

Zahvaljujući ovoj donaciji dobili smo savremeni apart sa dijagnostičkim mogućnostima koji prevazilazi prethodne aparate i to će doprineti zbrinjavanju i dijagnostici onih pacijenata ženske populcije koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi – rekao je Milošević.

Zoran Mladenović, član Srpsko-američko medicinskog udruženja, koje je osnovana pre sedam godina, kaže da je do sada sprovedeno više od 30 projekata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Vrednost svih projekata koji su podrazumevali nabavku opreme, ali i obnavljanje infrastruktire je oko 360.000 dolara. Tokom 2019. smo realizovali pet projekata, a ovaj u Čačku je poslednji i jedan od najvećih – rekao je Mladenović.

Dr Radoslav Milošević

Prema njegovim rečima, osnovni cilj je pomoć pedijatrijskim i ginekološkim službama svuda.

Gledamo gde ima potreba, gde ljudi žele da ulože napore, gde ima dobrih kadrova da pomognemo – naglasio je Mladenović.

Članica udruženja Ivona Pantelić Aksentijević, koja je odrasla i stažirala zajedno sa svojim suprugom upravo u Čačku, ističe da je pored opremanja zdravstvenih ustanova savremenim aparatima, edukacija mladih kadrova novi cilj.

Pokušavamo da dovedemo neke od naših mlađih lekara, da dođu na trening, usavršavanje, da vide kako se radi medicina u Americi. Oni ne mogu da rade u tim bolnicama jer za to nemaju licencu, ali mogli da vide kako to funkcioniše – zaključila je Pantelić Aksentijević.

Izvor: MNA

Prethodni članakMaksimović: U narednom sazivu imaćemo još više odbornika, lako ćemo ostvariti plan budžeta
Sledeći članakOvi delovi Čačka danas ostaju bez struje

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here