Odgovor kakav je Željko Mitrović zaslužio: Pismo urbanom BeograDŽaninu

6
2533

ČAČAK – U političkim manipulacijama i interesnim obračunima sa Boškom Obradovićem, Željko Mitrović je uspeo da uvredi sve „nebeograđane“, piše portal Noizz.rs.

Foto: Vesna Lalić/Noizz.rs

Glava boli od raznih prepucavanja, boli i od ovih što vladaju kao da im tata prepisao tapiju i od Dveri i Obradovića i od svih koji ljude na ulicama automatski povezuju sa bilo kojom kilavom političkom opcijom.

„Još od vremena Džoa Bageriste,ovi i drugi čačanski djilkoši stalno bi da gaze Beogradjane!Više ne prave pitanje da li je u pitanju bager,buldožer ili kamion.Marš bre seljačine iz našeg grada!SRBIJA FAŠISTIMA NIKADA ULTIMATUME NIJE PRIHVATALA!P.S.Mi Beograd počistismo,Čačani a vi?“, piše Mitrović na Twitteru.

Vrlo brzo je dobio odgovor kakav zaslužuje.

„Urbanom BeograDŽaninu, Željku Mitroviću,

U nadi da ćete razumeti jezik nas, seljaka, koji ne samo da smo pogazili već i preorali Vaš Beograd, šaljem duboko izvinjenje. Za sve ste u pravu. Ako se osvrnem u prošlost, major Dragutin Gavrilović, čuvenim govorom nahuškao je vojnike da izginu pri odbrani Vašeg Beograda, a u toj ludosti da udari na daleko jače Austrijske jedinice i sam je teško ranjen.

Ne razumem zašto je uzurpirao Vaš grad čak iz tog malenog, seljačkog Čačka. Fašisti sa Zapadne Morave su, da Vas podsetim i Ratko Mitrović, Filip Filipović, Dragiša Mišović, Radenko Mandić, a Miloš Minić se drznuo da stane i na čelo prestonice, kao gradonačelnik. Ne znam koliko volite poeziju, ali obavezno sakrijte od dece dela Branka V. Radičevića i Vladislava Petkovića Disa. Ovaj potonji je takve poput Vas, opevao u poemi „Naši dani“. Ne, nemojte se sramiti ukazanom čašću, to je ipak nevešto pisalo jedno neuko seljače pre gotovo 100 godina. Izvinite i za sav primitivizam kojima su Puriša Đorđević i Radmila Bakočević bojili vaš beli grad, a Vama je ipak najviše beo, ako me razumete… Žao mi je što glumci poput Sonje Savić, Miodraga Radovanovića – Mrguda i Dimitrija Ilića nisu ostavili traga u kinematografiji koliko Vaše Kursadžije. Ne znam da li u sijasetu Vašeg medijskog carstva postoji i n-ti kanal Pink sport, ali se kladim da ste čuli o poreklu i neuspelim karijerama Dragana Kićanovića, Radmila Mišovića, Uroša Tripkovića, Željka Obradovića, Vlade Jovanovića… Kao roker, šta ste i mogli naučiti od đilkoša sa Morave, Bore Čorbe. Svakako nije ni dorastao dubokoumnim singlovima čiji ste Vi vlasnik – „Pričaj mi gadosti“ i „Majmune“ . Kao vrsnog bas gitaristu zašto bi Vas zanimao način na koji neki tamo provincijski, Jimi Hendrix, muzikom virtuzno prenosi emocije. Ipak, valjalo bi se pokloniti njegovom veličanstvu, Radomiru Mihajloviću Točku. Braći Teofilović takođe. Znate, jednom ste nas baš uplašili. Govorili ste da su Vas trovali svastika i zet, mada više sumnjam na Amidžića zbog onih gadosti kojima kažnjava skoro skroz gole goste, ali nikad dovoljno ogoljene za naciju gladnu tuđeg veša. Čistog ili prljavog, svejedno. Nadam se da Vaša familija nije pribegla najsurovijoj metodi – izlaganju reality sadržaju duže od 15 minuta ili pak muzici koju forsirate. Mi smo već kontaminirani ružičastim smećem, jer moguće da kao seljaci i ne razumemo kvalitet kojim nas obasipate i sav taj ušmrkani glamur. Ili nas, pak doživljavate kao familiju, gde se ljubav izražava trovanjem. Kako vidim, Vaša ružičasta deca, visokofrekventnih tonova i tih tako modernih đanizovanih imena su stasala za Arenu, da lavovski brane novi talas urbanizacije Beograda koji su Vam seljani poput Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Milana Babića godinama urušavali. Zaista sam zgranuta činjenicom da se čak i đilkoškinja, Vera Matović, osmelila da kupi višemilionsku vilu u Vašem komšiluku, a sa sobom useli i dela Save Šumanovića, Uroša Predića i Paje Jovanovića. S pravom se ljutite što dišete isti vazduh, Dedinjski!

Biti Beograđanin je stanje uma, a tad mi se nekako uvek prikaže Vaša slika kako veličanstveno, zauvek masne kose, dirigujete Dverima ispred zdanja Pink imperije. Pokojni Trivan se i pomalo ljubomorno, retorički pitao: „Zašto neko misli da je bolji od drugih samo zato što je imao „sreću“ da njegovoj majci pukne vodenjak na koordinatama neke od beogradskih opština?”

Ne znam za vodenjak Vaše majke, ali verujem, da se većina Vaših sugrađana ponosi skupinom akademika, intelektualaca i eksperata koje ste okupili u idiličnom sanatorijumu lokaliteta Šimanovci. Tu ste pribavili, njima za ljubav, mnogo umetničkih dela iz čitavog sveta. Nadam se da niste enterijer oskrnavili i slikama Nadežde Petrović, jer ta provincijalka je život izgubila kao dobrovoljna bolničarka na frontu, umesto da se držala četkice i štafelaja…Ni sama ne znam zašto joj je Ivan Meštrović, u znak velike časti i prijateljstva, izlio bistu koja danas krasi plato ispred Gimnazije. Možda se čudite, ali đilkoši imaju i škole, a ova je baš toliko stara, da je čak osnovana i dve godine pre Prve Beogradske.

Pitate nas da li smo očistili naše selo, pa smo zbunjeni da li da izbrišemo i istorijske činjenice. Rođeni brat Stefana Nemanje, Stracimir, još u 12-om veku, podigao je kraljevski manastir, današnju crkvu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg. Četvrta u rangu srpskih Bogomolja, podignuta kao vladarska zadužbina još pre Hilandara, Žiče i Studenice, tri puta je kroz istoriju pretvarana u džamiju, ali su je meštani vraćali pravoslavnim korenima. O tom prkosu Vam pričam, sazdanom čak i u najvećem fikusu na Balkanu, nezvaničnom simbolu Čačka koji već 48 godina neustrašivo i hrabro odoleva zubu vremena. Ako ste nekim slučajem religiozni, molite Boga da Patrijarh srpski Irinej ne pomisli da je i on došao da gazi Vaš grad. I jedan prijateljski savet, nemojte se zamerati Šumadiji, jer kao što je Siniša Kovačević negde napisao „Voda kojom se gasi Milanovac, Kragujevac i Čačak, nekim čudom se pretvara u benzin. Pitajte Turke, Austrijance, Nemce..“

Mada, da vam za kraj nešto objasnim. Te nesretne 2000-e, Džo, nije bagerom gazio Beograđane, već sistem u kome ste Vi bili kandidat za poslanika na listi SPS-JUL. Jedan momak, kome ste Vi otac, nije pravio razliku među svetlima na semaforu, niti se pitao da li da zaustavi svoj prebrzi džip, ali jeste pregazio 17-ogodišnju Andreu Bojanić, i zamislite čuda, nije bio u zatvoru. Neka deca ovih dana jesu, jer su odbila da gaze svoj obraz i dostojanstvo. Devetnaest godina kasnije, opet jedan Čačanin, predvodi Beograđane protiv Vaše BeograDŽOVANije.

Gradovi metropole ili oni koji pretenduju da to postanu su unikatni po energiji ljudi koji njima cirkulišu i hendikepu da svoje stanovnike prebrajaju po geografskoj širini pucanja vodenjaka njihovih majki. Beograd je daleko od perfektnog grada, ali ga u toj nesavršenosti savršeno obožavam. Ali, ako ste Beograd Vi, Vaš sistem vrednosti i Vaša televizija, još ponosnije ću isticati da sam seljanka iz Čačka, tvrdog akcenta i još ponosnije udata za Beograđanina, koji ono što nije mogao da bira, ne iznosi kao svoj ljudski kvalitet. Uostalom, ni Vaš sin nije mogao da bira tatu, niti način odgoja. Birao je možda samo model BMW-a.“

Draga Tanja, svaka vam čast. Napisali ste baš ono što se roji u glavama mnogih od nas, bez obzira odakle smo. Samo bismo se ogradili od jednog – ima nas, Beograđana, koje Boško Obradović ne predvodi nigde i nikad. Na ulici smo jer nam nije dobro. U tom smislu naši napori da nam bude bolje se minimiziraju povezivanjem sa bilo kojom trenutnom opozicionom opcijom. Pozdrav od Trivanove redakcije.

Izvor: Noizz.rs

Prethodni članakMalinari 5. aprila razgovaraju sa Brnabićkom o otkupnim cenama
Sledeći članakMaksimović i Luković: Čačanska privreda počela da se oporavlja kada je SNS došao na vlast

6 KOMENTARA

  • mali milan
   JJEDAN OD 5 U JUGOSLAVIJI KOGA SU UCENILI NEMCI SA 50.000 NEDIĆEVIH DINARA JE BIO RADENKO MANDIĆ KOJI JE ZAROBIO NEMAČKI KAMION I ŠOFERA NA PUTU ZA KRALJEVO . DA LI Ž M IMA BAR MALO KONTROLE ŠTA PRIČA , NIJE ČUDO NJEGOVI ŠTIĆENICI SU UVELI OVAJ NAKARADNI JEZIK U POLITIKU ( OLOŠ, TAJKUN ,FAŠISTA, LJOTIĆEVAC i…. ) NE ZASLUŽUJE NAROD U SRBIJI DA SLUŠAJU TAKAV REČNIK
   UČILI SMO HASŽI PRODANOVU BUNU U TRNAVI , VOJVODU STEPU STEPANOVIĆA SAHRANIŠE U ČAČKU ……

 1. Pomenuti nije uspeo da uvredi sve Čačane! Jednostavno on to ne moze jer je biće bez osnovnih ljudskih vrlina! Svaka čast autoru teksta!

 2. BeograDZanin sa poreklom u pripizdini pored Dragaceva

  tuzna umobolna osoba koja svoje radne terapije plasira na nacionalnoj TV frekvenciji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here