Održan “Sajam roditeljstva“: Da deca pod jednakim uslovima uče, druže se i igraju

0
547

ČAČAK – U čačanskom vrtiću “Bambi“ danas je održan prvi “Sajam roditeljstva“, koji su zajedno organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Čačak, u okviru projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a uz finansijsku podršku Svetske banke.

“Sajam roditeljstva“ otvorili su Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Jović je naglasio da Projekat ima više važnih ciljeva kojima je zajedničko obezbeđivanje jednakih mogućnosti za svu decu, jednakih šansi za uspešan rast i razvoj. On je naveo da je neophodno da učinimo što dostupnijim lokalne usluge, da se podrže roditelji i njihove veštine za “najzahtevniju i najlepšu ulogu koju obavljaju u životu“.

Rano uključivanje dece u vrtić iz svih, a naročito osetljivih grupa, povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društvo uopšte, da pod jednako kvalitetnim uslovima uče, igraju se, druže i stiču iskustva koja će doprineti njihovom razvoju, budućim postignućima i sreći – naveo je Jović.

Gradonačelnik Milun Todorović istakao je da Čačak svakodnevno radi na poboljšanju uslova za najmlađe Čačane u svim segmentima društvenog života.

Izuzetno sam srećan i ponosan što je Čačak prvi grad domaćin “Sajma roditeljstva“, koji organizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo resornom Ministarstvu za svu pomoć i podršku koju nam ministar i njegovi saradnici pružaju, ali i mogućnost da predstavimo ustanove i institucije čiji je osnivač naša lokalna samouprava. Siguran sam da će roditelji i njihovi mališani danas čuti i saznati mnogo lepih i korisnih stvari i informacija – rekao je Todorović.

“Sajam roditeljstva“ je organizovan sa ciljem da unapredi komunikaciju sa porodicama i doprinese razvoju svesti o značaju rane inkluzije i ranog uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tokom sajma, porodice sa malom decom, naročito porodice iz osetljivih drušvenih grupa, kao i porodice čija deca nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja imale su mogućnost da na jednom mestu neposredno dobiju sve informacija o svojim pravima, kao i o uslugama koje pružaju lokalne institucije – Grad Čačak, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Predškolska ustanova Radost, Škola za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar“, Udruženje za pomoć MNRO, Zavod za javno zdravlje i drugi.

Takođe, roditelji su imali priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece, a imali su i priliku da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim radionicama i brojnim drugim aktivnostima.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Prethodni članakSa analize stiglo 678 uzoraka iz Moravičkog okruga, u Ivanjici najpovoljnija situacija
Sledeći članakMarinović: U goste nam dolazi jedna od najtalentovanijih ekipa u Evropi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here