Održana svečana akademija u čast patrijarha Pavla (FOTO)

0
168

ČAČAK – U velikoj sali Kulturnog centra u Čačku održana je svečana akademija u čast patrijarha Pavla u okviru manifestacije 8. “Dani patrijarha Pavla“ u Čačku, Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu. Ovogodišnja Manifestacija je jedan od sadržaja projekta “Čačanska rodna“ – Čačak, prestonica kulture Srbije 2023. godine.

Posle štampanja i promocije drugog broja časopisa “Pavle, patrijarh srpski“, drvorezbarske kolonije “Krst patrijarha Pavla“ i svečanosti u manastiru Blagoveštenje kablarsko, svečana akademija posvećena imenu i delu patrijarha Pavla je jedan od tradicionalnih sadržaja manifestacije.

Ovogodišnju svečanu akademiju činili su celovečernji koncert hora Radio-televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića, renomiranog umetnika svetskog glasa, i beseda o jevanđeoskom životu patrijarha Pavla protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića bivšeg rektora i profesora Prizrenske bogoslovije i Bogoslovije “Sv. Kirilo i Metodije“ u Nišu.

Publika, poštovaoci lika i dela patrijarha Pavla iz ovog dela Zapadne Srbije uživali su u izvođenju kompozicija ovog renomiranog ansambla, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda u srpskom muzičkom životu koji je deo Muzičke produkcije RTS. Hor je izveo kompozicije Oče naš Josifa Marinkovića, Heruvimsku pjesan, O kako bezakonoje, Treću rukovet, Petu rukovet i Tebe pojem Stevana Stojanovića Mokranjca, Blagosloven jesi Gospodi Sergeja Rahmanjinova, tri madrigala Konstantina Babića i Trojanac Milorada Kuzmanovića.

O jevanđeoskom životu Svetog Pavla patrijarha srpskog nadahnuto je govorio živi svedok ove izuzetne ličnosti, protojerej stavrofor Milutin Timotijević. Prota Milutin je u vreme vladike Pavla (1962) godine postavljen za nastavnika Prizrenske bogoslovije, a za rektora od 1984-2021.

Na kraju programa, u ime organizatora i pokrovitelja, posebne zahvalnice, replike krsta koji je izrezbario Gojko Stojčević (Pavle) u manastiru Vujan i dva broja časopisa “Pavle, patrijarh srpski“ uručio je Drago Milošević. Svim članovima hora uručena su oba broja časopisa posvećena ovom svetom čoveku u izdanju manifestacije “Dani patrijarha Pavla“. Inače pomenuti časopisi se mogu naći i u elektronskom obliku na adresi https://danipatrijarhapavla.rs/izdavastvo/casopis.

U okviru 8. “Dana patrijarha Pavla“ najavljen je za kraj novembra ili u decembru još jedan sadržaj – duo drama “Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima“, u izvođenju glumaca Milana Malbaše i Aleksandra Dunića.

Pokrovitelj Manifestacije je grad Čačak. Organizator svečane akademije, u ime pokrovitelja, je udruženje “Pavle – život po Jevanđelju“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Čačka.

Izvor: Morava info; Foto: Bus plus produkcija

Prethodni članakNovi film Martina Skorsezea u Kulturnom centru Čačak
Sledeći članakMladi sve češće posežu za nekom vrstom vršnjačkog nasilja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here