Omaž Nikoli Niki Stojiću: Stih za večnost dletom isklesan

0
282

ČAČAK – Manifestacija “Štampana reč 2020“ završena je programom “Stih za večnost dletom isklesan“, koji je bio posvećen preminulom Niki Nikoli Stojiću (1930–2020). Omaž jednom od najistaknutijih stvaralaca Dragačeva koji je godinama bdio nad kulturnim i društvenim životom svog rodnog kraja održan je u Gradskoj biblioteci Čačak. O Niki Stojiću govorili su književnik Joviša Slavković i profesor Neda Punoševac.

Nika Nikola Stojić se angažovao u gradnji škola, muzeja, domova kulture, zaštiti crkava, manastira i očuvanju starih grobalja čime je obogatio duhovni kapital Dragačeva. Bio je priznati profesor i dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, među kojima se posebno ističe Vukova nagrada. Sarađivao je sa mnogim kulturnim i naučnim ustanovama i institucijama.

Poznat je kao pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, kao jedan od osnivača Raspevanog Dragačeva, zatim Sabora tkalja u Donjem Dupcu, kao i Ekološkog društva Dragačeva. Bio je saradnik u časopisima i novinama, kao i recenzent mnogih knjiga. Autor je nekoliko spomen-obeležja, bio je član Udruženja književnika Srbije, Vukove zadužbine i Udruženja publicista. Takođe je i nosilac Ordena rada sa zlatnim vencem.

Jedan je od osnivača Dragačevskog sabora trubača, najveće trubačke manifestacije na svetu. Iza Nike Stojića ostao je plodan sakupljački rad. Četvrt veka je iščitavao epitafe sa nadgrobnih spomenika i krajputaša. Sakupio je više od 1.000 narodnih pesama, legendi, poslovica i umotvorina iz žive narodne reči. Od 1974. godine bavio se vajanjem i skulpturom. Izlagao je samostalno i kolektivno, u zemlji i inostranstvu.

Joviša Slavković se veoma emotivno osvrnuo na zajedničko provedeno vreme sa Nikom Stojićem sa kojim je proveo više od pola veka zajedno, kao prijatelj i saradnik. Profesorka Neda Punoševac je dugo bila saradnik i prijatelj Nike Stojića, pa se rado prisetila anegdota i njihovih razgovora.

Od Nikole sam mnoge stvari naučila i usvojila. Zaista sam volela kada svratim u našu gučku biblioteku i tamo ugledam čika Nikolu. Onda kreće razgovor. Nikola nam priča o staroj Guči, o zaboravljenim Gučanima, o detinjstvu, nestašlucima, o muzici, o ratovima, o ocu Soluncu, o druženju sa trubačima, o unuci Ani. U ime njegovih Dragačevaca, mogu da kažem da smo ponosni što smo ga imali i zahvalni na svemu što je uradio za naše Dragačevo – rekla je Nada Punoševac.

Publika je imala priliku da u vitrinama pogleda postavku knjiga i plakata koju je za ovu priliku pripremila bibliotekar Marina Belić, kao i drvenih skulptura urađenih prepoznatljivim stilom samoukog, ali veoma posvećenog Nike Stojića. U programu su učestvovali učenici Srednje škole “Dragačevo“ iz Guče Vanja Obradović i Veljko Čakarević i učenici Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković“ Milica Lišančić i Strahinja Stojić.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakU Moravičkom okrugu za 24 sata potvrđena još 73 slučaja korona zaraze
Sledeći članakKakvo nas vreme očekuje za dane praznika

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here