Čačanska opozicija reagovala na saopštenje Nebojše Bežanića i najavljuje krivične prijave

20
1346

ČAČAK – Predstavnici pet opozicionih čačanskih listi koje će imati predstavnike u narednosm sazivu lokalnog parlamenta oglasili su se povodom saopštenja koje je portalu Morava info juče dostavio načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanić.

Zajedničko saopštenje pet opozicionih listi prenosimo u celosti:

Povodom poslednje sednice Izborne komisije grada Čačka i izjave načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove gospodina Nebojše Bežanićima, koju je uputio medijima:

Ovom prilikom želimo da istknemo nekoliko činjenica:

 1. Tačno je da su ovlašćeni predstavnici pet opozicionih lista vršili uvid u kompletan izborni materijal sa sva 104 biračka mesta u Čačku, u skladu sa članom 54. Zakona o izboru narodnih poslanika
 2. Tačno je da su uvidu prisustvovali ovlašćeni predstavnici Gradske uprave, koji su tom prilikom sačinili zapisnike na osnovu onoga što su predstavnici opozicionih lista konstatovali. Dakle, sve što je uneto u zapisnik konstatovai su i ovlašćeni predstavnici opozicije i lica koja su od strane Gradske uprave ovlašćena da prisustvuju uvidu.
 3. Tačno je da po Uputstvu o ostvarivanju prava na uvid u izborni materijal, nije preciziran sadržaj službene beleške. To dalje znači da ništa zakonski ni gospodina Bežanića, ni ostale radnike Gradske uprave nije sprečavalo da u službenu belešku unesu i naše konstatacije. O sadržaju su lično oni odlučivali, a odlučili su da ih ne unesu. Možda smatraju da su pred zakonom čisti, ali ovo nije samo pitanje zakona već takvo postupanje ima i moralnu dimanziju. Zato postavljamo pitanje – ako sadržaj službene beleške nije preciziran, zašto naše konstatacije sa uvida nisu u nju unete. Mi možemo osnovano da sumnjamo da je to urađeno tendenciozno, kako bi se sprečile žalbe koje bi opozicioni predstavnici mogli da upute na osnovu službene beleške.
 4. Tačno je i da su članovi Izborne komisije dobili svega 40 kopija službenih beleški, pa postavljamo pitanje, šta je sa ostalih 64 koje bi takođe trebalo da budu dostavljene Izbornoj komisiji. Ne sumnjamo da će njihov sadržaj biti isti, odnosno da ni u njima neće biti unete konstatacije opozicionih predstavnika
 5. Što se tiče konstatacije gospodina Bežanića da ne postoji rok u kome službena beleška mora biti dostavljena, možemo samo da konstatujemo da se i pravno i logički podrazumeva da službena beleška mora biti dostavljena Gradskoj izbornoj komisiji u toku izbornog procesa i pre utvrđivanja konačnih izbornih rezultata. Potpuno je bespredmetno službenu belešku dostavljati nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata.
 6. Dakle, potpuno je jasno da ovlašćene predstavnike Gradske uprave ništa zakonski nije sprečavalo da u službenu belešku unesu i konstatacije opozicije. Nije u pitanju nikakav nesporazum oko zapisnika, kao što gospodin Bežanić tvrdi, niti je u pitanju naše nerazumevanje izbornog procesa i izbornih radnji. Namera je da se spreči naše dalje pravno delovanje i da se članovi Izborne komisije, a što je najvažnije građani Čačka ne upoznaju sa pravim činjeničnim stanjem, a to je da su Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri osvojili manje 50 odsto glasova birača izašlih na izbore.
 7. Za kraj, podsećamo i na član 54. Zakona o lokalnim izborima u kome se tačno navodi da je Gradska izborna komisija dužna da podnese krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv članova biračkih odbora ukoliko postoji osnovana sumnja da je veliko neslaganje između sadržine izbornog materijala i zapisnika o radu biračkog odbora posledica svesne i namerne aktivnosti usmerene na to da se utvrdi neistinit rezultat lokalnih izbora. Zahvaljujući službenoj belešci gospodina Bežanića i drugih ovlašćenih predstavnika Gradske uprave koje ne sadrže konstatacije opozicije sa uvida u kompletan izborni materijal, Izborna komisija u Čačku neće ni moći pravno da reaguje.
 8. Naši pravni timovi će tim povodom reagovati, a o daljim aktivnostima koje ćemo u tom smislu preduzeti bićete blagovremeno obavešteni. U ovom trenutku možemo da saopštimo da je u toku priprema krivičnih prijava protiv lica koja su od strane Gradske uprave bila ovlašćena da prisustvuju uvidu i sačine službenu belešku. Nećemo odustati od naše borbe za svaki ukradeni glas.

GG “Ivan V. Ćalović – Istina i Čast“
GG “Probudimo Čačak“
Svi za Čačak
Čačak protiv nasilja i Novi DSS
Srpski pokret Dveri

Prethodni članakU nedelju preventivni pregledi u Domu zdravlja i čačanskoj bolnici
Sledeći članakZavršen još jedan DUK festival, Čačak dobio više od 20 novih murala (FOTO)

20 KOMENTARA

 1. Izgleda da su iz jedne opozicione liste imali poslovne obaveze kao i prošli put. Gledam slike, snimke nikoga nema sa liste br.5

  • Ako znate da pregovara, onda znate i sadrzinu pregovora! Dajte objavite je i dokaze za to.Svi non stop vrte jednu istu pricu za Gija, a niko da dokaze!

 2. Bezanic je preveslao siledžije, neznalice i prostake. Odličan čovek i stručnjak, za razliku od najmanje polovine potpisnika ovog saopštenja.

 3. Svaka cast svakome ko iole radi dobro svoj posao, ali ako je neko dobar covek onda treba tako da pristupi i u poslu. Bezanic treba da radi po nauci, znanju i zvanju, a ne da podleze pritisku i ucenama vlasti zbog odrzanja egzistencije. Za dobro obavljen posao svaki poslodavac ce ovakvog zaposlenog zadrzati na poziciji. Smatram da Bezanic treba da prizna da je ucenjen i da iznese istinu, i kad dodje drugi gradonacelnik koji nije Kradonacelnik, nece imati bojazni da sacuva radno mesto. Dosta je Cacanima nepismenih vlastodrzaca koji diriguju i posluju ucenama. Tteba stati tome na kraj, SHVATITE.

 4. Hoćete da kažete da je čovek koji je preveslao izabrane ljude na listama i pomogao u izbornoj krađi dobar čovek? Vi imate poremećen sistem vrednosti, sigurno.

  • Preveslao ih u pravnom smislu. Gde je bio advokatčić da reaguje? Imao preča posla verovatno tamo gde ima love. Sve je čisto kao suza, jer da bukači iz opozicije imaju bilo kakav dokaz ne bi mogao niko da ih prevesla. Nasilje nikad nije bilo argument. Bežaniću, očitao si im lekciju iz časti i poznavanja materije. Još kad bi tužio Boška za neovlašćeno snimanje sreća bi ti pevala!

   • Ne, nego je Bežanić za tog samoprozvanog advokata, tatinog sina, doktor pravnih nauka. Da nije tate Vitomira bio bi kamenorezac. Eto.

 5. Kako vas je muški preveslao Bežanić. Tako vam i treba kad se veliki advokat sakrio (da li slučajno ili ne veliko je pitanje!!!!!) pa pusio neznalice Simovića, Markovićku i Lukovićku da se bakću sa izbornim procedurama. Sad samo možete da se uhvatite za uši i da igrate. Velemajstorski potez Nebojše Bežanića, odličnog pravnika i još boljeg čoveka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here